NIEUW BOEK: ‘Normaal zijn is gevaarlijk’ van de Spaanse schrijfster Rosa Montero

NIEUW BOEK: ‘Normaal zijn is gevaarlijk’ van de Spaanse schrijfster Rosa Montero
Beeld: Wereldbibliotheek / persbericht

NIEUW BOEK: ‘Normaal zijn is gevaarlijk’ van de Spaanse schrijfster Rosa Montero

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vanaf 22 maart is het nieuwste en persoonlijkste boek van de Spaanse schrijfster Rosa Montero in het Nederlands te koop. In ‘Normaal zijn is gevaarlijk’ gaat ze speciaal in op vrouwelijke auteurs die niet alleen tegen hun eigen demonen moesten strijden, maar ook tegen seksisme en repressieve man-vrouwverhoudingen. Montero weet het levendig te maken met persoonlijke voorbeelden en bekende vrouwelijke auteurs als Janet Frame, Sylvia Plath en Doris Lessing. Een zeer toegankelijk verhaal over het ontstaan van creativiteit. Je kunt het boek HIER alvast reserveren.

Rosa Montero had zelf jaren lang last van heftige paniekaanvallen en wilde weten wat er met haar aan de hand was. Ze ontdekte dat er een verband bestaat tussen creativiteit en hoogsensitiviteit, paranoia en schizofrenie. Bij schrijvers is dat verband heel frappant. Die kunnen met hun verbeelding een heel nieuwe wereld scheppen in hun fictie, terwijl hun echte leven er volkomen anders uitziet. 

De auteur vertelt ook veel over haar eigen leven. Zo werd ze jarenlang gestalkt door een vrouw die zich voor haar uitgaf, en uiteindelijk terechtkwam in een psychiatrische inrichting. Na haar dood wordt Montero in Madrid opgezocht door de broer van de vrouw, die in Amerika woont. Van hem krijgt ze een afscheidsbrief waarin de vrouw schrijft dat ze haar broer als het ware aan haar cadeau wil doen. Rosa Montero besluit op reis te gaan om de broer beter te leren kennen. Het is weliswaar een bizar geschenk, maar wat heeft ze eigenlijk te verliezen? Reserveer HIER een exemplaar van dit boek.

Over de schrijfster

Rosa Montero (1951) is een van de bekendste Spaanse schrijvers en viel met haar werk meermaals in de prijzen. Ze publiceerde eerder negen romans bij onze uitgeverij. Als laatste haar zeer persoonlijke Het absurde idee je nooit meer te zien, waarin ze in een prachtige mengeling van stijlen schrijft over de dood van haar man. Die titel is vijf keer herdrukt.

Verschijnt in 22 maart
Oorspronkelijke titel: ‘El peligro de estar cuerda’
Vertaling: Hendrik Hutter
Omslag: Maartje Vermeer
Paperback met flappen | Prijs: 24,99 euro
Aantal pagina’s: 320
ISBN: 978 90 2845 272 5

Meer Rosa Montero in het Nederlands

‘Het absurde idee je nooit meer te zien’
Na de plotselinge dood van haar man, met wie ze 21 jaar gelukkig is geweest, komt Rosa Montero in een diepe depressie terecht. Bij toeval krijgt ze het dagboek in handen dat Marie Curie bijhield na de dood van haar man Pierre in 1906. Het beschrijft het bijzondere levenspad van Curie, die we hier leren kennen van een volkomen onbekende kant.

De vondst zet Rosa Montero aan tot dit heel persoonlijke boek, waarin zij beschrijft wat er met haar gebeurde na het verlies van haar grote liefde. Zij schrijft over het overwinnen van pijn, de verhouding tussen mannen en vrouwen, over de reddende kracht van de literatuur, en over de wijsheid van mensen die hebben leren leven met verlies en rouw. Voortdurend spiegelt zij zich aan wat Marie Curie in haar dagboek noteerde over het omgaan met verlies en het hervinden van levenszin. Dat dagboek is opgenomen aan het einde van dit boek. Bestel HIER dit boek.

Ga naar de inhoud