Het einde van de standaarddefinitie-tv in Spanje

Het einde van de standaarddefinitie-tv in Spanje
Beeld: via canva.com

Het einde van de standaarddefinitie-tv in Spanje

Op 14 februari 2024 wordt de standaarddefinitie-televisie in Spanje uitgeschakeld. Sinds woensdag zullen alle kanalen die via de digitale ether (TDT) worden uitgezonden, alleen nog maar in hoge definitie te zien zijn. Dit betekent dat mensen met oude tv’s die geen HD ondersteunen, geen televisie meer kunnen kijken tenzij ze een HD-decoder of uiteraard een nieuwe moderne tv aanschaffen.

Als je al HD-kanalen kunt zien en jouw tv compatibel is, hoef je alleen maar de zenders opnieuw in te stellen en eventueel opnieuw af te stemmen. Omdat de standaarddefinitiekanalen verdwijnen, kan de volgorde en positie van de overgebleven zenders veranderen.

De kanalen automatisch opnieuw afstemmen

In sommige moderne tv’s gebeurt het opnieuw afstemmen automatisch. Als je niet zeker weet hoe dat moet, kun je de handleiding van de tv raadplegen. Hoewel de precieze stappen kunnen verschillen per model, kun je in het algemeen de volgende stappen volgen:

  1. Druk op de afstandsbediening op de menuknop.
  2. Ga naar de instellingen.
  3. Zoek naar een optie als “Zenders zoeken” of “Automatisch afstemmen”.
  4. Dit automatische zoekproces duurt een paar minuten. Daarna moet je de gewenste zenders ordenen.

Handmatig zenders opnieuw ordenen

Als de automatische zoekopdracht de zenders niet goed ordent, kun je ze handmatig opnieuw ordenen:

  1. Open de zenderlijst in het menu van de tv.
  2. Selecteer de zender die je wilt verplaatsen.
  3. Verplaats de zender naar de gewenste positie met de pijltjestoetsen op de afstandsbediening.
  4. Druk op OK om de nieuwe volgorde op te slaan.
  5. Herhaal dit voor alle zenders die je opnieuw wilt ordenen.

De antenne controleren of bijstellen

Controleer ook of de antenne in orde is en goed is afgesteld om de HD-signalen te ontvangen. Het kan nodig zijn om de antenne bij te stellen voor een betere ontvangst. Raadpleeg een antennespecialist als je twijfelt.

Geschikte apparaten

Er zijn drie belangrijke componenten om TDT in HD te kunnen blijven kijken:

Een HD-compatibele tv

Controleer of de huidige tv HD ondersteunt. Moderne tv’s hebben meestal HD-capaciteiten. Oudere modellen echter niet, dus misschien moet je overwegen om een nieuwe HD-tv aan te schaffen.

Een TDT HD-decoder of -tuner

Als de huidige tv geen HD aankan, heb je een speciale TDT HD-decoder of -tuner nodig. Deze apparaatjes verbindt je met de antennekabel en de tv en zetten het TDT-signaal om naar HD.

Een geschikte antenne

Zoals eerder gezegd is een goede antenne onmisbaar voor het ontvangen van de TDT HD-signalen. Controleer of de huidige antenne van goede kwaliteit is en goed is afgesteld. Anders is het raadzaam om een nieuwe, geschikte antenne te installeren.

Oude tv blijven gebruiken

Als de oude tv geen HD aankan, zijn er een paar opties om toch televisie te kunnen blijven kijken:

Koop een losse TDT HD-decoder

Dit is de goedkoopste oplossing. Ke sluit de decoder eenvoudigweg aan op de tv en antenne. Let wel op dat je een model koopt dat 720p of 1080p ondersteunt.

Vervang de tv door een HD-model

Als je toch al van plan was om binnenkort een nieuwe tv te kopen, is dit uiteraard het uitgelezen moment om voor een toekomstbestendig HD-model te gaan. Je hoeft dan geen aparte decoder aan te schaffen.

Schaf een smart-tv aan met ingebouwde TDT HD-tuner

Steeds meer mensen kiezen voor een smart-tv, met extra functies zoals internet, apps en streamingdiensten. Kies een model met een ingebouwde TDT-tuner die de nieuwe HD-signalen aankan.

Investeer in TDT via de satelliet

Je kunt ook overstappen op TDT via satelliet. Dit vereist de installatie van een schotelantenne en decoder, maar biedt een uitstekende HD-kwaliteit. Bovendien blijft de signaalontvangst gewaarborgd.

Blijf naar de analoge zenders kijken

Sommige regionale zenders zullen voorlopig nog op de oude analoge kanalen blijven uitzenden. Met een goede antenne en een tv die deze signalen ondersteunt, kun je voorlopig nog deze zenders blijven kijken.

Koop een streaming mediaspeler

Tenslotte kun je overwegen om de vertrouwde oude tv aan te sluiten op een mediaspeler die streamingdiensten als Netflix en Amazon Prime Video ondersteunt. Zo kun je toch moderne HD-programma’s en films blijven kijken. Denk aan GoogleTV of Amazon Fire.

Ga naar de inhoud