Spanje organiseert voor het eerst het Junior Eurovisie Songfestival

Spanje organiseert voor het eerst het Junior Eurovisie Songfestival
Beeld: RTVE / web

Spanje organiseert voor het eerst het Junior Eurovisie Songfestival

Spanje gaat dit jaar de 22e editie van het Junior Eurovisie Songfestival organiseren. Dit is voor het eerst dat Spanje als gastland optreedt voor dit liedjesfestival voor kinderen tussen 9 en 14 jaar oud. De winnaar van de 2023 editie was Frankrijk, maar de Franse publieke omroep ziet af van de organisatie. Spanje eindigde in 2023 als tweede en volgt Frankrijk op als gastland, precies 20 jaar nadat Spanje in 2004 het Junior Eurovsie Songfestival won.

Spanje won slechts een keer het Junior Eurovisie Songfestival, in 2004 met het liedje “Antes muerta que sencilla” van María Isabel. Na 20 jaar krijgen ze nu de kans om het festival te organiseren. María Isabel was destijds 11 jaar oud toen ze Spanje vertegenwoordigde op het Junior Eurovisie Songfestival in 2004. Met haar catchy liedje wist ze de overwinning in de wacht te slepen.

De European Broadcasting Union (EBU) heeft aan RTVE gevraagd om het Junior Eurovisie Songfestival van 2024 te organiseren. RTVE heeft hiermee ingestemd. Frankrijk won in 2023  met het lied “Coeur” van de 13-jarige Zoe, maar wil de organisatie in 2024 niet doen, daarom krijgt de nummer twee Spanje de kans.

Spanje is de afgelopen jaren steeds actiever geworden rond het Eurovisie Songfestival. Door nu ook het Junior Eurovisie Songfestival te organiseren, laat het land zien dat ze de songfestivals een warm hart toedragen.

Spanje heeft niet altijd meegedaan aan het Junior Eurovisie Songfestival. Tussen 2007 en 2018 ontbrak het land. Maar als ze wel meededen, presteerden ze erg goed. Spanje werd naast de overwinning in 2004 nog 3 keer tweede en 2 keer derde. Vorig jaar werd Spanje tweede met het liedje “Loviu”. Het land heeft dus een sterke historie op het Junior Eurovisie Songfestival.

Ga naar de inhoud