Los amantes Diego en Isabel of Spanje’s Romeo en Juliet in Teruel

Los amantes Diego en Isabel of Spanje’s Romeo en Juliet in Teruel
Beeld: Amantes de Teruel / web

Los amantes Diego en Isabel of Spanje’s Romeo en Juliet in Teruel

In de provincie Teruel in het zuiden van de autonome regio Aragón wordt op 14 februari elk jaar stilgestaan bij de twee meest verliefde personen die de stad Teruel ooit gehad heeft. Het gaat om een Spaanse versie van de Italiaanse Romeo en Juliet, maar dan met de naam Diego en Isabel. Het is overigens een waargebeurd verhaal dat zich afspeelde in de XIII-eeuw.

Volgens de Spanjaarden is dit het mooiste liefdesverhaal ooit en het Spaanse antwoord op het Italiaanse Romeo en Juliet. In het jaar 1217 kwam Juan Diego Martínez de Marcilla terug van een zes jaar durende zoektocht om fortuin te maken, zodat hij zijn geliefde Isabel de Segura kon trouwen. 

Helaas was rijke Isabel na jarenlang wachten al uitgehuwelijkt, waarna Diego bij het horen van dit nieuws aan een gebroken hart overleed. Isabel volgde niet veel later nadat ook zij aan een gebroken hart overleed bij het zien van Diego’s levenloze lichaam. 

Nu bevindt zich in de stad Teruel (Aragón) een mausoleum met de lichamen van Diego en Isabel en twee liggende beelden die elkaars handen (bijna) voor eeuwig vasthouden. Het ‘Mausoleo de los Amantes’ is een van de toeristische trekpleisters van de stad Teruel, maar er zijn sceptici die zeggen dat de lichamen in de graven niet van het verliefde stel zijn.

Elk jaar rond Valentijnsdag worden de Amantes van Teruel herdacht met onder andere een middeleeuwse markt en wordt de stad tot meest romantische plaats van Spanje vernoemd. Elk jaar wordt het liefdesverhaal van Diego en Isabel nagespeeld door acteurs en is het in Teruel een groot romantisch en middeleeuws feest. Dat gebeurt meestal niet op Valentijnsdag zelf, maar in het weekend ervoor of erna.

Ga naar de inhoud