Spanje krijgt te maken met ‘bloedregen’ maar wat is dat?

Spanje krijgt te maken met 'bloedregen' maar wat is dat?
Beeld: @LVNatural / X

Spanje krijgt te maken met ‘bloedregen’ maar wat is dat?

Spanje heeft de afgelopen dagen extreem warme temperaturen gekend, met maxima tot 25 graden aan de Middellandse Zeekust en in Andalusië. Maar tegen het midden van de week zal dit veranderen, wanneer een geïsoleerde depressie op grote hoogte (DANA) het weerbeeld gaat bepalen, aldus de Spaanse Weerdienst Aemet die ook spreekt over de ‘bloedregen’, maar wat is dat?

Tot donderdag 15 februari overheerst nog een zeer warme luchtstroom vanaf het zuiden. Vanaf die dag zal echter een ‘bloedregen’ ontstaan door onweersbuien die gepaard gaan met de DANA. De neerslag zal vergezeld gaan van modder, omdat de stofwolken afkomstig van de Canarische Eilanden het Spaanse vasteland zullen bereiken.’

Het fenomeen ‘lluvia de sangre’ is relatief gebruikelijk in Spanje, vooral aan de Middellandse Zeekust en op de Canarische Eilanden. Bloedregen ontstaat wanneer een depressie of lagedrukgebied voor de west- of zuidwestkust ligt, waardoor zuidelijke luchtstromen worden aangevoerd.

Wanneer neerslag samenvalt met de aanwezigheid van stof in de lucht (calima), hechten de ijzerdeeltjes zich aan de regendruppels. Dit geeft de indruk van een rode kleur, tot de deeltjes uiteindelijk naar beneden vallen door hun eigen gewicht. Dergelijke regenbuien komen het meeste voor tussen laat voorjaar en vroeg najaar.

De ‘bloedregen’ is op zich niet schadelijk, maar kan wel voor overlast zorgen. Auto’s en gebouwen kunnen bedekt raken met een rode laag. Ook kleding die buiten hangt te drogen kan verkleuren. Verder kan de luchtwegen irriteren door het inademen van stofdeeltjes. Mensen met luchtwegaandoeningen kunnen hier het meeste last van ondervinden.

Er zijn weinig mogelijkheden om bloedregen te voorkomen, behalve door binnen te blijven tijdens de buien. Auto’s kunnen het beste overdekt geparkeerd worden. Kleding en textiel niet buiten laten hangen helpt verkleuring tegen te gaan. Gevoelige groepen kunnen mondkapjes dragen.

Ga naar de inhoud