Meer dan 30 aardbevingen in 2 dagen tijd in Cádiz en Sevilla

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer dan 30 aardbevingen in 2 dagen tijd in Cádiz en Sevilla

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – De provincies Cádiz en Sevilla in Andalusië zijn de laatste tijd flink rumoerig na meer dan 30 aardbevingen en aardschokken. In Spanje vinden elke dag tientallen aardbevingen plaats en met name in Andalusië maar zoveel kleinere en grotere bevingen in korte tijd in eenzelfde gebied is uitzonderlijk.

Het Spaanse Instituto Geográfico Nacional (IGN) heeft op haar website alle aardbevingen en schokken staan die geregistreerd worden in Spanje waarbij er de laatste twee dagen meer dan 30 bevingen in de provincies Cádiz en Sevilla plaatsvonden.

De geregistreerde aardbevingen liggen tussen de 1,5 en 4 op de schaal van Richter waarbij die laatste gemeten werd in de nacht van 13 maart om 3.41 uur in de stad Olvera in Cádiz.

Volgens het IGN is het normaal dat er voor en na een grote beving meerdere kleinere bevingen die in de meeste gevallen niet gevoeld worden plaatsvinden maar zoveel in een korte tijd is wel uitzonderlijk te noemen maar er is geen reden tot paniek.

De zwaarste aardbeving vond dus plaats in de nacht van 13 maart in Olvera en had een kracht van 4 op de schaal van Richter. Deze beving werd voorafgegaan door diverse bevingen in Pruna en Olvera tussen de 1,5 en 2,8 op de schaal van Richter. Na de beving van 4 volgden er twee in Pruna met 3,1 en 3,2 op de schaal van Richter en meerdere bevingen tussen de 1,5 en 2,7 op de schaal van Richter.

f4535c7005169cbc2b3aba93c7260991
Screenshot IGN

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Overigens kunnen degene die de aardbeving wel gevoeld hebben meedoen met een enquête van het IGN om zo meer te weten te komen over dit soort natuurlijke waarnemingen en de ervaringen van de inwoners.

Ga naar de inhoud