Bedelen mag niet meer op straat in Torrevieja

Bedelen mag niet meer op straat in Torrevieja
Beeld: Canva

Bedelen mag niet meer op straat in Torrevieja

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De gemeente Torrevieja in de provincie Alicante heeft een nieuwe coëxistentieverordening aangenomen waarin onder andere staat dat bedelen op straat beboet kan worden tot 1.500 euro. In de verordening wordt gesproken over ‘mendicidad’ waarbij dit niet storend mag zijn voor de bewoners en bezoekers van de stad.

De nieuwe verordening omvat in feite negen soorten situaties of acties die onderhevig zijn aan sancties: aanvallen van de waardigheid van personen, gokken, ongepast gebruik van de openbare ruimte voor spelletjes (denk aan balletje balletje), bezetting van de openbare ruimte voor ‘gedragingen die de vorm aannemen van bedelen’, wildpoepen of -plassen, ongeoorloofde verkoop van eten, drinken en andere producten, ongeoorloofde activiteiten en dienstverlening, oneigenlijk gebruik van de openbare ruimte en de consumptie van alcoholische dranken.

In het geval van bedelen en de andere situaties of acties die onderhevig zijn aan sancties, zijn er twee boetes mogelijk: een ‘kleine overtreding’ met een boete van maximaal 750 euro en een ‘ernstig misdrijf’ met een boete van 750,01 tot 1.500 euro. Bij het bedelen wordt dat als een ‘ernstig misdrijf’ beschouwd als bedelarij direct of indirect wordt verricht onder begeleiding van minderjarigen of mensen met een handicap. Over het bedelen met een of meerdere honden wordt niets gezegd.

Met deze nieuwe verordening wil de gemeente het bedelen voorkomen in Torrevieja waarbij agenten van de Policía Local middelen hebben om sancties te kunnen geven. Tegelijk moeten agenten bedelaars informeren over de verschillende manieren waarop men hulp kan krijgen.

Ga naar de inhoud