Waarom heeft de lucht in Alicante een gelige kleur?

Ingezonden door Ad Valk
Beeld: Ingezonden door Ad Valk

Waarom heeft de lucht in Alicante een gelige kleur?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Als je in de provincie Alicante woont of daar op bezoek bent heb je deze dagen al gemerkt dat de lucht geen blauwe kleur heeft maar een gelige kleur. Dat betekent niet het einde van de wereld of een apocalyps maar is een meteorologisch fenomeen dat wel vaker voorkomt in dit deel van Spanje.

Het plotselinge weerfenomeen creëert een bijna apocalyptische omgeving en verslechtert de luchtkwaliteit aanzienlijk en heeft alles te maken met de hoeveelheid fijnstof uit de Sahara woestijn die over delen van Spanje trekt. Naast dat dit Saharastof erg vervelend is en alles vies maakt, is het ook slecht voor de ademhaling en zorgt het dus ook voor de gelige kleur in de lucht.

Op dit moment trekt storm Celia over delen van Spanje waardoor het veel regent en sneeuwt. Maar deze storm gaat in de provincie Alicante (en andere provincies en regio’s) gepaard met de Saharastof. Weliswaar geldt er tegen bescherming van het coronavirus geen mondkpajesplicht meer op straat in Spanje maar het wordt aangeraden om vanwege het Saharastof toch een mondkapje van het type FFP2 te dragen. Verder wordt aangeraden niet te sporten of te fietsen en zo min mogelijk buiten te komen.

De weerexperts zeggen dat het Saharastof tot en met donderdag in de provincie Alicante kan blijven. Vanaf woensdag zal de storm Celia ook regen naar de provincie brengen waardoor het dus ook weer Saharastof in suspensie kan regenen waardoor alles extra vies wordt.

Overigens wordt er vaak gesproken en geschreven over Saharazand maar dat is in feite niet correct. Zanddeeltjes zijn namelijk te groot om grote afstanden af te leggen in de lucht omdat ze gewoon te zwaar zijn. Daarom is het dus geen Saharazand maar Saharastof dat voor de gelige kleur zorgt en voor ademhalingsproblemen kan zorgen.

Filmpje van Ad Valk.

Ga naar de inhoud