Hoeveel inwoners en gemeenten heeft het vergeten Spaanse platteland?

Hoeveel inwoners en gemeenten heeft het vergeten Spaanse platteland?
Beeld: Canva

Hoeveel inwoners en gemeenten heeft het vergeten Spaanse platteland?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er wordt veel over geschreven in de nationale en internationale pers, het ‘vergeten Spanje’ of het landelijke Spanje, het ‘España rural’. Maar over welke gebieden, regio’s, provincies en gemeenten gaat het dan en hoeveel inwoners van Spanje wonen in het platteland?

Wat is het landelijke Spanje? Het concept waar steeds meer over wordt gesproken vanwege de demografische problemen in veel gebieden, wordt gedefinieerd door de Wet op de Duurzame Ontwikkeling van het Platteland, goedgekeurd in 2007, en specificeert dat het alle geografische ruimte omvat gevormd door ‘gemeenten met een bevolking van minder dan 30.000 inwoners en een dichtheid van minder dan 100 inwoners per km²’. In het kort verwijst het landelijke Spanje naar gebieden met lage bevolkingsdichtheid en een sterke aanwezigheid van agrarische en veeteelt activiteiten.

Spanje heeft in de afgelopen decennia de trend gevolgd van andere westerse landen, waarbij de verstedelijkingsgraad is gestegen naarmate de economie zich ontwikkelde. Deze trend is veel sterker in Spanje dan in andere landen in de Europese Unie, en ondanks pogingen van sommige politieke partijen om publiek beleid te implementeren gericht op het opnieuw bevolken van landelijke gebieden, blijkt het zeer moeilijk om deze trend te keren.

Aantal inwoners

Volgens het Spaanse Statistiekbureau INE en het ministerie van Landbouw wonen er 7.529.579 personen in de gemeenten van het landelijke Spanje, wat overeenkomt met 16% van de totale bevolking van Spanje. Dit aantal lijkt echter te dalen, omdat Spanje het hoogste percentage van de bevolking ouder dan 65 jaar in de Europese Unie heeft (ongeveer 27%) en het laagste percentage van personen jonger dan 20 jaar (ongeveer 15% van de bevolking). Bovendien heeft Spanje de laagste vruchtbaarheidscijfers in landelijke gebieden (1,09) van heel Europa, volgens gegevens van Eurostat uit 2019.

Oppervlakte

Hoewel het landelijke Spanje slechts 16% van de totale bevolking vertegenwoordigt, beslaat het 84% van het grondgebied van het land. Het omvat in totaal 423.814 km² van de 504.750 km² die Spanje beslaat. Dit grote oppervlak in combinatie met het lage percentage inwoners leidt tot een zeer lage bevolkingsdichtheid van slechts 17,8 inwoners per km².

Aantal gemeenten

Het landelijke Spanje beslaat 84% van het Spaanse grondgebied en omvat 82% van de gemeenten in Spanje, namelijk 6.664 van de in totaal 8.131 gemeenten. Van deze 6.664 gemeenten hebben er 317 tussen de 5.000 en 30.000 inwoners (3,9%), met meer dan drie miljoen geregistreerde personen (6,4% van de totale bevolking van Spanje). De rest van het landelijke Spanje bestaat uit gemeenten met minder dan 5.000 inwoners, waar 4,4 miljoen mensen wonen, wat overeenkomt met 9,5% van de Spaanse bevolking.

Werkgelegenheid

De werkloosheidsgraad in het landelijke Spanje (13,6%) is lager dan die in stedelijk Spanje (14,4%). Het verschil in arbeidsparticipatiegraad speelt echter ook een rol in de betere werkgelegenheidscijfers in het landelijke Spanje, waar deze 53,9% bedraagt, terwijl deze in stedelijke gebieden 58% is.

Autonome regio’s

Volgens het jaarlijkse rapport van indicatoren dat het ministerie van Landbouw elk jaar publiceert, zijn de vijf autonome regio’s met de meeste inwoners in landelijke gebieden Andalusië (1,9 miljoen personen), Castilla-La Mancha (900.000), Castilië en León (857.000), Galicië (688.000) en Catalonië (536.000). Samen vertegenwoordigen zij 65,1% van de totale landelijke bevolking van Spanje.

Ga naar de inhoud