Spaanse bankensector lijdt na faillissement Silicon Valley Bank met angst voor domino-effect op banken

Spaanse bankensector lijdt na faillissement Silicon Valley Bank met angst voor domino-effect op banken
Beeld: Canva

Spaanse bankensector lijdt na faillissement Silicon Valley Bank met angst voor domino-effect op banken

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het faillissement van Silicon Valley Bank op vrijdag heeft de wereldwijde financiële markten opgeschrikt, met belangrijke verliezen op maandag als gevolg van de angst onder investeerders dat andere instellingen door dezelfde situatie getroffen kunnen worden. Beleggers hebben hun aandelen verkocht, vooral in financiële bedrijven, uit vrees voor een domino-effect zoals dat zich voordeed in 2008.

De IBEX 35, de belangrijkste aandelenindex van Spanje, is met 3,51% gedaald, de grootste daling sinds juni 2022, en staat nu op 8.958 punten, onder de psychologische grens van 9.000 punten. Spaanse financiële instellingen leden de grootste verliezen, met een daling van meer dan 6% voor alle beursgenoteerde banken in de IBEX, die samen goed zijn voor een kwart van de indexwaarde. Na 14:00 uur was Banco Sabadell met een daling van 11,81% de grootste verliezer op de Spaanse aandelenmarkt, gevolgd door Bankinter (-8,54%), BBVA (-8,24%), Unicaja (-7,78%), Santander (-7,35%) en Caixabank (-6,24%).

Het faillissement van SVB, met activa van ongeveer 209 miljard dollar vóór de interventie, is de op één na grootste in de geschiedenis van de traditionele Amerikaanse banksector. Alleen de faillissement van Washington Mutual in 2008, met activa ter waarde van 328 miljard dollar, is groter. Lehman Brothers, dat in 2008 failliet ging met activa ter waarde van 680 miljard dollar, is echter anders omdat het grootste deel van hun activiteiten gericht was op investeringen en niet op leningen en deposito’s.

Na de interventie van Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank heeft de president van de Verenigde Staten, Joe Biden, Amerikanen en internationale markten gerustgesteld door te benadrukken dat het banksysteem van het land “veilig is” en dat de situatie onder controle is.

Maandagochtend sprak de eerste vice-president en minister van Economie van de Spaanse regering, Nadia Calviño, over de mogelijkheid van besmetting en benadrukte ze het “versterkte kader van toezicht en regulering” van de Spaanse bankensector en de “gezonde toestand van hun balansen”. Voordat ze de Eurogroep vergadering van maandag bijwoonde, verklaarde de vice-president dat ze geen specifieke blootstelling kende aan de banken die op dit moment worden getroffen in de Verenigde Staten. Op dit moment zijn de meeste analisten het erover eens dat het geval van SVB een relatief geïsoleerd geval is in het financiële systeem.

Ga naar de inhoud