Ryanair verwacht voor Spanje minimale gevolgen vanwege Boeing vertraging

Ryanair verwacht voor Spanje minimale gevolgen vanwege Boeing vertraging
Beeld: ryanair / web

Ryanair verwacht voor Spanje minimale gevolgen vanwege Boeing vertraging

Volgens Elena Cabrera, Ryanair’s country manager voor Spanje en Portugal, kunnen factoren zoals verhoging van luchthavengelden en vertragingen bij het leveren van Boeing vliegtuigen groeiplannen voor komende jaren afremmen. Cabrera zegt echter dat deze vertraging in nieuwe vliegtuigen waarschijnlijk weinig tot geen gevolgen zal hebben voor de vluchten naar en vanuit Spanje.

Spanje is voor Ryanair het op een na belangrijkste land binnen de groep, na Italië. De luchtvaartmaatschappij heeft aanzienlijke investeringsplannen tot 2027, gebaseerd op specifieke kostenramingen en de veronderstelling dat de luchthavengelden van de Spaanse vliegveldbeheerder Aena zouden blijven zoals ze waren. Echter, de recente verhoging van de Aena-tarieven zou ervoor kunnen zorgen dat Ryanair haar groeiplannen in Spanje moet herzien.

In de periode tot 2027 had Ryanair bepaalde investeringsplannen voor Spanje, gebaseerd op vastgestelde kosten. Met de verhoging van de Aena-tarieven wordt het commercieel wellicht aantrekkelijker om vliegtuigen in andere regio’s in te zetten in plaats van in Spanje.

Hoewel Ryanair van plan is door te groeien in Spanje, zal die groei naar verwachting minder sterk zijn dan aanvankelijk gepland. De precieze impact is nog niet gekwantificeerd, maar de luchtvaartmaatschappij overweegt haar opties.

Naast de verhoogde luchthavengelden heeft Ryanair ook te maken met vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen van Boeing. Dit zal naar verwachting een beperkte impact hebben op de routes vanuit en naar Spanje.

Voor de zomercampagne van 2024 verwacht Ryanair een groei van 10 tot 15 procent vergeleken met de voorgaande zomer. De luchtvaartmaatschappij zal 106 vliegtuigen in Spanje hebben gestationeerd, een toename van 14 stuks. Deze vliegtuigen zullen opereren vanaf 27 luchthavens, waarvan 12 basisluchthavens. In totaal zal Ryanair in de zomer van 2024 meer dan 765 routes aanbieden, waarvan 60 nieuwe.

Een van de grootste uitdagingen voor de zomercampagne is de vertraging in de levering van nieuwe vliegtuigen door Boeing. In plaats van de verwachte 57 toestellen voor juni, zullen er slechts 40 worden geleverd. Volgens de country manager zullen de routes vanuit Spanje in principe niet worden geschrapt, maar zouden de frequenties op sommige bestemmingen kunnen dalen. “Er zullen wat aanpassingen zijn, maar minimaal.”

Voor de zomercampagne van 2024 heeft Ryanair ongeveer 60 nieuwe routes aangekondigd vanuit Spanje. Veel van deze nieuwe verbindingen zijn gericht op Oost-Europa, een sterk groeiende markt met bestemmingen in Polen, Hongarije en Tsjechië.

Een ander land waar Ryanair sterk groeit, is Marokko. De luchtvaartmaatschappij opent deze zomer een nieuwe basis in Tanger en is de eerste buitenlandse maatschappij die toestemming heeft gekregen om binnenlandse vluchten in Marokko uit te voeren.

Ga naar de inhoud