Ken jij de Spaanse Día supermarktketen al?

Oeps ... foto ontbreekt!

Ken jij de Spaanse Día supermarktketen al?

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Iedereen heeft gehoord van de Mercadona, de 100% Spaans/Valenciaanse supermarktketen met meer dan 1.600 eigen winkels in heel Spanje en binnenkort ook Portugal. Maar wist je dat er een andere Spaanse supermarktketen is die vele malen groter en internationaler is dan de Mercadona? We hebben het hier over de Dia, een zogenaamde discount supermarktketen met duizenden vestigingen in meerdere landen.

Ze zijn overal in Spanje te vinden, de Dia supermarkten die er in verschillende formaten zijn, van den kleine Dia Market buurtsupers naar de grote Dia Maxi winkels. Dia heeft 7.388 winkels in vier landen, te weten Spanje (4.173), Portugal (630), Brazilië (1.115) en Argentinië (930). Sinds 1989 is het voor iedereen mogelijk om een Dia te openen omdat ze toen franchisenemers aannamen waarna Dia enorm groeide in Spanje en men naar het buitenland ging. In Spanje heeft de Dia 4.173 winkels waarvan 2.170 franchise- en 2.543 eigen winkels zijn.

Begin

In 1979 doet de eerste vestiging van Dia haar deuren open in Madrid. Het is de eerste discountsupermarkt van Spanje. In 1984 verschijnt voor het eerst het huismerk in de typische huisstijl die de keten vandaag de dag nog hanteert (hoewel in licht gewijzigde vorm): een rode streep met daarin het woord “Dia” en een procentteken. Als in 1989 de keten zich openstelt voor franchisenemers, is het in Spanje al een gevestigd en bekend merk.

Tussen 1990 en 1992 neemt Dia een aantal concurrerende ketens over. Er zijn dan al meer dan 1000 winkels over het hele land verspreid en in 1993 wordt de eerste stap gezet in de internationale markt met de start van dochteronderneming minipreço in Portugal. In 1995 volgt Griekenland waar de keten winkels onder de eigen naam “Dia” opent. In 1997 wordt de sprong naar Zuid-Amerika gemaakt met de opening van de eerste Dia supermarkt in Argentinië. Binnen twee jaar openen er meer dan 100 filialen in dat land. In 1999 volgt Turkije tot aan 2013 wanneer Dia de supermarkten in dat land verkoopt.

Carrefour

Tussen 1999 en 2000 wordt de keten ingelijfd bij het Franse detailhandelconcern Carrefour. Hierop volgend wordt de Franse discountsupermarkt Ed in de keten Dia ingevoegd. Ondertussen gaat de internationalisering door met in 2001 de opening van de eerste Dia (onder die naam) in Brazilië en in 2003 in de Volksrepubliek China. Dit jaar is Dia echter uit China weggegaan na de grote verliezen die de keten heeft geleden in 2017 waarna de supermarkten in dat land werden verkocht. Maar ook op de Spaanse markt wordt de positie verder versterkt, onder anderen met de overname van de keten Plus in 2007 en het ontwikkelen van twee nieuwe formaten winkel: de Dia Maxi en de Dia Market.

In 2011 besluit Carrefour de supermarktketen te verzelfstandigen, en laat het een beursgang maken aan de beurs van Madrid. Omdat in 2010 alle Dia winkels in Griekenland om werden gebouwd tot Carrefour express of Carrefour Marinopoulos winkels, maakt deze tak geen deel meer uit van het huidige concern. In 2014 werden ook de Dia winkels in Frankrijk verkocht aan Carrefour.

Onderneming

Vandaag de dag zijn er wereldwijd meer dan 48.000 (26.000 in Spanje) mensen werkzaam bij Dia, verspreid over bijna 7.400 winkels in 4 landen. Van het totaal aantal supermarkten zijn er meer dan 3.500 franchisewinkels. Het bedrijf heeft daarnaast 42 distributiecentra over de gehele wereld.

De vestigingen zijn onder te verdelen in diverse formaten: de Dia Market, een normale of zelfs kleine supermarkt (maximaal 400 m2) binnen de bebouwde kom naar het concept van “soft-discount”, de Dia Maxi, een hypermarkt aan de rand van een stad, volgens het concept “hard-discount”. Dan is er voor de professionals nog de Max Descuento en het in 2016 in het leven geroepen La Plaza de Dia. Fresh by Dia is een concept van kleine (150 m2) winkels met verse producten zoals groente, fruit, vlees, vis en melkproducten waarbij speciale aandacht wordt besteed aan ecologische of biologische artikelen en producten voor o.a. vegetariërs en veganisten.

Schlecker en Eroski

In 2013 koopt Dia het Duitse Schlecker voor de landen Spanje en Portugal om met dit concern onder de naam Clarel verder te gaan. Inmiddels zijn er in Spanje en Portugal 1.100 Clarel winkels te vinden en is deze keten een samenwerking aangegaan met Amazon door naast het eigen online verkoopkanaal ook meer dan 100 producten via het Amerikaanse online warenhuis aan te bieden.

In 2015 koopt Dia 160 winkels van Eroski en Caprano om de marktpositie in Spanje te verbeteren. In datzelfde jaar neemt Dia ook de winkels van El Árbol over. Zowel de winkels van Eroski en Caprabo alsook die van El Árbol hebben de naam La Plaza de Día gekregen.

Amazon

Naast de producten van Clarel gaat de samenwerking met Amazon echter verder aangezien ook de Dia supermarktketen met Amazon Prime Now in zee is gegaan om in Madrid, Barcelona en binnenkort Valencia de producten van de Dia supermarkten binnen 1 of 2 uur te bezorgen. Klanten kunnen zo nline bij Amazon kiezen voor supermarkt producten van Amazon zelf of van de Dia supermarkt waarna deze in korte tijd bezorgd worden, van 8 uur ‘s-morgens tot middernacht.

Aanbiedingen

Enkele jaren geleden opende Dia ook een aanbiedingen website met non-food producten genaamd Oportunidades Dia. Op deze website zijn allerlei producten te vinden die extra verkocht worden, net zoals de non-food producten die bv. de Lidl en Aldi aanbieden in de “manden”. Bekijk de website met duizenden aanbiedingen of “oportunidades” zoals smartphones, hoofdtelefoons, matrassen, pannen, horloges, televisies, hometrainers en koffiezetapparaten hier.

Ga naar de inhoud