Slechts 26% van de inwoners van Spanje maakt geen gebruik van ‘Bizum’

Slechts 26% van de inwoners van Spanje maakt geen gebruik van ‘Bizum’
Beeld: Bizum.es / Twitter

Slechts 26% van de inwoners van Spanje maakt geen gebruik van ‘Bizum’

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl (bijna) heel Nederland de ‘Tikkie’ app of betaalverzoek gebruikt is dat in Spanje niet mogelijk. Ten eerste is de ‘Tikkie’ app van de ABN-Amro en de betaalverzoek via de Rabobank app iets echt Nederlands en kun je deze twee mogelijkheden niet gebruiken om geld over te maken naar een Spaanse smartphone gebruiker. Maar in Spanje kun je wel gebruikmaken van ‘Bizum’ dat bij steeds meer banken te vinden is. En dat gebeurt steeds vaker en door meer mensen.

Uit een recent onderzoek van mejor-banco.com blijkt dat 64% van de inwoners van Spanje tenminste één keer per maand gebruik maakt van ‘Bizum’. 17% zegt dat ze tenminste vier keer per maand met ‘Bizum’ betaalt. 

Dat houdt dus in dat slechts 26% van de inwoners van Spanje aangeeft niet tenminste één keer of meer per maand iets betaald of geld over maakt met ‘Bizum’.

‘Bizum’ was eigenlijk bedoeld om snel een bedrag over te maken naar iemand, net zoals het Nederlandse ‘Tikkie’. Maar inmiddels is ‘Bizum’ uitgegroeid tot een betaalmiddel om ook internetaankopen te betalen, al is de meest gebruikte manier nog steeds de credit card (65%) en PayPal (57%).

Betalen met een smartphone met apps en systemen van Apple, Google of Amazon staat nog in de kinderschoenen met slechts 6% van de inwoners van Spanje die op die manier iets betaalt. De bankpas is nog steeds de meest gebruikte vorm van betalen in Spanje terwijl er steeds minder geld bij de pinautomaten gepind wordt.

Wat is ‘Bizum’?

‘Bizum’ is het Spaanse antwoord op het Nederlandse ‘Tikkie’ of betaalverzoek. In afwachting van het Europese antwoord op een Europees flits-betaalsysteem kun je in Nederland ‘Tikkie’ of het betaalverzoek gebruiken maar dat is niet mogelijk in Spanje of andere landen. In Spanje dien je gebruik te maken van ‘Bizum’ wat dus steeds populairder wordt.

Geen app maar bank

‘Bizum’ is in Spanje op dit moment een van de populairste betaal-apps. ‘Bizum’ is echter net iets anders dan andere soortgelijke betaalmanieren omdat deze rechtstreeks verbonden is met de bank. 

Het maakt daarbij niet uit bij welke Spaanse bank je hebt. Je hoeft dus geen extra ‘Bizum’ app te downloaden omdat deze geïntegreerd is in de app van jouw Spaanse bank wat bevorderlijk is voor de veiligheid.

Welke banken? 

Steeds meer banken integreren ‘Bizum’ in de eigen bankapps voor de smartphones zoals: Caixabank, Santander, Sabadell, BBVA, Bankia, Kutxabank, Caja Rural, Unicaja, Ibercaja, Cajamar, Abanca, Bankinter, Liberbank, Laboral Kutxa, Evo, Mediolanum, Eurocaja Rural, Caja de Ingenieros, Caja Almendralejo, Arquia Banca, Bankoa, Cajasur, Deutsche Bank, Imagin Bank, ING, Openbank.

Hoe werkt ‘Bizum’?

Via de website bizum.es kun je uitvinden hoe deze app werkt maar eigenlijk is dat heel simpel. Je moet wel een Spaanse bankrekening hebben. Daarna kun je in de smartphone app van jouw bank ‘Bizum’ activeren door op de desbetreffende link (knop te klikken in de app. 

Als je wilt weten hoe dat moet kun je naar de ‘Bizum’ website gaan waar onderaan de logo’s staan van de banken waar je op kunt klikken om naar de website van jouw Spaanse bank te gaan.

Bedragen

Het is mogelijk om met ‘Bizum’ bedragen tussen de 0,50 en 150 euro te versturen, al is dat afhankelijk van elke Spaanse bank. Het is met ‘Bizum’ ook mogelijk online betalingen te doen.

‘Bizum’ in 2020

‘Bizum’ heeft in Spanje inmiddels 15 miljoen geregistreerde gebruikers die in 2020 samen goed waren voor meer dan 370 miljoen betalingen met een bedrag van circa 18 miljard euro. Er zijn meer dan 11.500 online bedrijven die de betaling via ‘Bizum’ accepteren en er werd door ‘Bizumers’ meer dan 330.000 donaties gedaan aan goede doelen met een bedrag van 12,5 miljoen euro.

Europees?

‘Bizum’ kan wel eens uitgroeien tot een Europees betaalsysteem voor flits-betalingen mogelijkheden. Men heeft al tests gedaan zoals een verbinding tussen de ABN-Amro en de Spaanse bank Santander maar verder is niets bekend over de toekomst van dit betaalsysteem binnen Europa.

Ga naar de inhoud