Eerste drie kinderen met ernstige acute hepatitis gemeld in Spanje

Eerste drie kinderen met ernstige acute hepatitis gemeld in Spanje
Beeld: Canva

Eerste drie kinderen met ernstige acute hepatitis gemeld in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het zijn ‘pas’ drie kinderen maar in het Verenigd Koninkrijk is het aantal kinderen met ernstige acute hepatitis enorm snel gestegen naar meer dan 70 patiënten. In Spanje werd al eerder voor deze vorm van hepatitis gewaarschuwd, temeer omdat men niet weet waar deze vandaan komt. Van de drie gemelde zieke kinderen heeft een al een levertransplantatie moeten ondergaan.

Het Europees Centrum voor ziektebestrijding en -preventie (ECDC) heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gewaarschuwd voor een toename van gevallen van acute hepatitis bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk waarvan de oorzaak voorlopig nog onbekend is. Afgelopen maandag stuurde het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid nog een waarschuwing naar alle regionale gezondheidsdiensten in Spanje.

Maar nu is bekend dat er inmiddels drie kinderen met leeftijden tussen de twee en zeven jaar gemeld zijn die ernstige acute hepatitis (hepatitis aguda severa) hebben. Een van deze kinderen heeft al een levertransplantatie (trasplante de hígado) ondergaan. Het gaat om kinderen die in ziekenhuizen in Madrid liggen maar uit Madrid, Aragón en Castilla-La Mancha komen. Het eerste zieke kind in Spanje was een 22 maanden oud jongetje uit Valdepeñas.

Het ECDC geeft aan dat het klinische beeld in geïdentificeerde gevallen dat is van ernstige acute hepatitis die vaak gepaard gaat met geelzucht (ictericia), soms voorafgegaan door gastro-intestinale symptomen (síntomas gastrointestinales) waaronder braken bij kinderen tot 16 jaar oud. De oorzaak van de hepatitis is in deze gevallen niet bekend bij het ECDC aangezien de veelvoorkomende virussen die hepatitis kunnen veroorzaken (hepatitis A-, B-, C-, D- en E-virussen) in geen van de gevallen zijn gedetecteerd.

De eerste internationale onderzoeken wijzen uit dat deze ziekte geen verband houdt met de Covid-vaccinatie of met besmettingsgevallen, ondanks het feit dat een deel van de kinderen die om deze reden in het ziekenhuis waren opgenomen in het Verenigd Koninkrijk positief waren getest op Covid-19. Daar zijn inmiddels 70 kinderen met leeftijden tussen 1 en 5 jaar opgenomen in ziekenhuizen. Een klein deel van deze kinderen moest een levertransplantatie ondergaan.

Ga naar de inhoud