Vanaf donderdag op de Spaanse televisie de serie: ‘Zelenski. Servant of the People’ 

Vanaf donderdag op de Spaanse televisie de serie: ‘Zelenski. Servant of the People’
Beeld: @mediasetcom / twitter

Vanaf donderdag op de Spaanse televisie de serie: ‘Zelenski. Servant of the People’ 

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Oekraïense president Volodimir Zelenski is vanwege de oorlog in zijn land plotseling de bekendste president en politicus ter wereld geworden. Maar wist je dat hij vroeger geen politicus was maar een acteur? En wist je dat de functie als president een direct gevolg is van zijn populariteit naar aanleiding van een televisieserie? Die serie is vanaf donderdag 14 april 22 uur in Spanje op Telecinco te zien.

Telecinco heeft voor Spanje de rechten gekocht van de serie ‘Servant of the People’ die in het Spaans ‘Servidor del Pueblo’ heet (Dienaar van het Volk). Maar Telecinco heeft de titel van de serie iets aangepast en gebruikt daarbij de echte naam van de nu populaire Oekraïense president, dus de serie heet in Spanje nu ‘Zelenski. Servidor del Pueblo’. De eerste twee afleveringen worden op donderdag 14 april uitgezonden op Telecinco om 22.00 uur.

Meerdere landen zenden deze serie al uit waaronder Netflix in de Verenigde Staten maar ook het Britse Channel 4, ANT 1 in Griekenland en PRO TV in Roemenië. De rechten van de Zelenski-serie zijn in handen van een Zweedse producer die met meerdere landen onderhandelt over de uitzendrechten.  

‘Servant of the People’ is een satirische en fictieve serie waarin een gewone man (acteur Zelenski) uitgroeit tot een heldhaftige en aanbeden leider. Er zijn in totaal drie seizoenen van gemaakt, in 2015, 2017 en 2019 met in totaal 51 afleveringen. Weliswaar is de serie een komedie, het is ook een belangrijk document over waar Zelenski vandaan komt.

Het verhaal 

Vasily Petrovych Goloborodko (Zelensky), een verstrooide geschiedenisleraar op de middelbare school die bij zijn ouders woont, wordt gefilmd door een student terwijl hij een godslasterlijke tirade lanceert over corruptie in Oekraïne. De video wordt op YouTube geplaatst waarna de studenten van Goloborodko een crowdfunding campagne lanceren voor het registreren van zijn kandidatuur in de presidentiële race van Oekraïne, iets waar Goloborodko niets vanaf weet. Uiteindelijk stuwt dat de verbijsterde leraar naar de politieke overwinning als de nieuwe president van Oekraïne. Terwijl hij in functie is als president van Oekraïne is Goloborodko in de war over zijn nieuwe verantwoordelijkheden. Maar geleidelijk versoepelt hij zich in zijn presidentiële taken en besluit hij de corruptie door de oligarchie in zijn regering uit te bannen.

Verkiezingen

Op 31 december 2018 maakte Zelensky bekend dat hij zich namens een nieuwe partij met de naam ‘Dienaar van het Volk’ (zoals de naam van de serie) ook daadwerkelijk kandidaat stelde voor de presidentsverkiezingen in 2019. Hij nam het in deze verkiezingen onder andere op tegen zittend president Petro Porosjenko, die sinds 2014 aan de macht was, en voormalig premier Joelia Tymosjenko. 

Na zijn winst in de eerste ronde van de verkiezingen op 1 april 2019 werd Zelensky de favoriet voor het presidentschap. De tweede verkiezingsronde op 21 april 2019 won Zelensky met grote overmacht; hij kreeg 73% van de stemmen. Zelensky legde op 20 mei de eed af als president van Oekraïne. Zijn partij ‘Dienaar van het Volk’ wist bij die verkiezingen een absolute meerderheid te behalen. Twee jaar later, eind 2021, werd hij echter nog slechts door 25% van de bevolking gesteund. De bevolking was ontevreden over de beheersing van de corona-pandemie, de economie en de beloofde bestrijding van corruptie.

Ga naar de inhoud