Italië was het eerste land dat ChatGPT blokkeerde, maar nu start Spanje ook een onderzoek

Italië was het eerste land dat ChatGPT blokkeerde, maar nu start Spanje ook een onderzoek
Beeld: 123rf

Italië was het eerste land dat ChatGPT blokkeerde, maar nu start Spanje ook een onderzoek

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na de blokkade van Italië op 31 maart tegen ChatGPT, omdat het de privacyregels zou overtreden, zal de Spaanse Autoriteit voor Gegevensbescherming (AEPD) een onderzoek starten naar het bedrijf OpenAI. In een verklaring legde de AEPD uit dat het vorige week aan het Europese Comité voor Gegevensbescherming (EDPB) waarvan de AEPD samen met andere gegevensbeschermingsautoriteiten deel uitmaakt, verzocht om de ChatGPT-service op te nemen als onderwerp om te bespreken tijdens hun wekelijkse vergadering.

De Spaanse AEPD is van mening dat wereldwijde verwerkingen die een belangrijke impact kunnen hebben op de rechten van individuen gecoördineerde en geharmoniseerde acties op Europees niveau vereisen in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Het comité besloot tijdens de plenaire vergadering van donderdag om een ’task force’ op te zetten om samenwerking en uitwisseling van informatie over de acties die door de gegevensbeschermingsautoriteiten worden ondernomen, te bevorderen.

Met het starten van het onderzoek in Spanje en de deelname aan de Europese werkgroep, handelt de AEPD parallel “binnen het kader van haar bevoegdheden en verantwoordelijkheden als nationale toezichthoudende en controlerende autoriteit, evenals in coördinatie met haar Europese tegenhangers via het comité”.

De AEPD verdedigde “de ontwikkeling en implementatie van innovatieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie met volledig respect voor de geldende wetgeving”, omdat zij van mening is dat “alleen vanuit dat uitgangspunt technologische ontwikkeling verenigbaar kan zijn met de rechten en vrijheden van individuen”.

Sinds eind 2022 wordt er veel geschreven over de kunstmatige intelligentie van ChatGPT. Er zijn voor- en tegenstanders van deze tool om vragen te stellen en alles wat je nog meer met deze AI kunt doen, maar er zijn ook problemen. In Italië maakt de overheid zich zorgen over de privacy en de transparantheid van ChatGPT want waar gaat alle informatie naartoe en waar wordt deze opgeslagen? Daarom is ChatGPT in Italië sinds eind maart verboden. Naast Italië maken ook Frankrijk en Duitsland aanstalten om ChatGPT te verbieden als er geen wijzigingen komen over de privacy van gebruikers en gegevensbescherming. Volgt Spanje met een verbod van de kunstmatige intelligentie-tool?

Ga naar de inhoud