Vrouw verblijft vrijwillig 500 dagen/nachten in een grot bij Granada en verbreekt wereldrecord

Vrouw verblijft vrijwillig 500 dagen/nachten in een grot bij Granada en verbreekt wereldrecord
Beeld: @beatriz_flamini / instagram

Vrouw verblijft vrijwillig 500 dagen/nachten in een grot bij Granada en verbreekt wereldrecord

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Met een glimlach op haar gezicht en vol emotie heeft de Spaanse avonturier Beatriz Flamini haar onoverwinnelijke en uitstekende uitdaging verlaten. Ze heeft 500 dagen en 500 nachten doorgebracht in een grot, 70 meter onder de grond aan de Costa Tropical in Granada, een prestatie die verder gaat dan alleen sportief zijn en haar ook een nieuw wereldrecord heeft opgeleverd.

De ervaring had van alles: maaltijden, oefeningen, goede en slechte dagen, problemen en moeilijkheden, twijfels, veranderingen in lichaam en geest, lange dagen en nachten, het gevoel vast te zitten in een eeuwige lus van tijd die om 4 uur ’s ochtends stopte, en momenten van angst en euforie, geheugen- en concentratieproblemen, hallucinaties, stemmingswisselingen, onverwachte incidenten die alles in de war konden sturen, filosofische overpeinzingen over de zin van het leven en heldere reflecties waren niet afwezig in dit ongekende experiment.

Om dit record te behalen, is er een werkgroep opgericht met betrokken psychologen en onderzoekers, speleologen en fysieke trainers, die altijd verbonden zijn gebleven en op de hoogte zijn van de meningen en hypothesen van iedereen op elk moment, en onder het principe van niet onderbreken van de uitdaging, dat onderdeel is van het project ‘Timecave’ dat twee jaar geleden begon, toen deze gepassioneerde solo-expeditieloper van de hoogste bergen ter wereld en expert in zelfredzaamheid contact opnam met de productiemaatschappij Dokumalia om de uitdaging aan te gaan om alleen en zonder extern contact in een grot te blijven gedurende 500 dagen.

Tijdens de isolatie was de belangrijkste functie om te zorgen voor de veiligheid van Beatriz, door haar gezondheidstoestand te controleren via de stappen op de bewakingscamera’s en de videokaarten en notities die uit de afgrond zijn gehaald.

Het Grupo de Actividades Espeleológicas de Motril (GAEM) was verantwoordelijk voor het voorbereiden van de grot zodat deze bewoonbaar zou zijn gedurende 500 dagen, en stelde een noodplan op. Dit plan omvatte onder andere het afsluiten van de grot om het binnendringen van dieren en indringers te voorkomen, en het creëren van een breed pad naar een open plek om de landing van een evacuatie helikopter in geval van nood mogelijk te maken.

Een andere functie was het verstrekken van voedsel en water en het afvoeren van afval door uitwisselingen die plaatsvonden op een tussenliggend punt van de grot waar het niet mogelijk was om elkaar te kruisen of communicatie te onderhouden. Samengevat zijn er 1,5 ton aan materialen en voedsel nodig geweest voor deze ervaring, waarbij er 1.000 liter water is verbruikt en Beatriz 60 boeken heeft gelezen.

Ga naar de inhoud