Heldere vuurbal boven Málaga en Granada gezien

Heldere vuurbal boven Málaga en Granada gezien
Beeld: calar / web

Heldere vuurbal boven Málaga en Granada gezien

Zondagochtend 14 april was er een spectaculaire vuurbal te zien boven een deel van Andalusië, met een snelheid van 85.000 kilometer per uur. Dit fenomeen, bekend als een bólido, werd waargenomen door detectoren van het SMART-project op verschillende observatoria in Spanje. Ook werden twee buitencamera’s van het Observatorium van Calar Alto gebruikt om het evenement vast te leggen.

Een vuurbal is een extreem heldere meteoor die wordt veroorzaakt door een object dat de aardatmosfeer binnendringt. Wanneer deze objecten, meestal rotsachtige brokstukken afkomstig van asteroïden, met hoge snelheid door de dampkring bewegen, worden ze door wrijving met de luchtmoleculen extreem heet, wat een indrukwekkend lichtspoor veroorzaakt.

Volgens de analyse van de hoofdonderzoeker van het SMART-project van het Instituto de Astrofísica de Andalucía (IAA-CSIC), had deze specifieke vuurbal een asteroïdale oorsprong. Een rotsachtig fragment, afgebroken van een asteroïde, drong met een snelheid van 65.000 kilometer per uur de aardatmosfeer binnen.

Het lichtspoor van het evenement begon op een hoogte van 90 kilometer, precies boven de grens tussen de provincies Málaga en Granada. Vervolgens bewoog het object in noordoostelijke richting, dwars door de hele provincie Granada, om uiteindelijk op een hoogte van 25 kilometer boven het zuiden van de provincie Jaén te eindigen.

Dit indrukwekkende natuurverschijnsel werd gedetecteerd door de geavanceerde detectoren van het SMART-project, geleid door het IAA-CSIC. De camera’s van het Observatorium van Calar Alto hebben waardevolle beelden van de vuurbal opgeleverd, waardoor onderzoekers de baan en kenmerken ervan beter konden bestuderen.

Vuurballen en meteoren trekken altijd veel publieke belangstelling vanwege hun schitterende verschijning en relatieve zeldzaamheid. Dit specifieke evenement was vooral indrukwekkend vanwege de hoge snelheid en de heldere lichtsporen die over een groot deel van de Andalusische lucht te zien waren.

Ga naar de inhoud