Meer dan de helft van de Spanjaarden besteedt tot 60 procent van hun inkomsten aan huisvesting

Meer dan de helft van de Spanjaarden besteedt tot 60 procent van hun inkomsten aan huisvesting
Beeld: via canva.com

Meer dan de helft van de Spanjaarden besteedt tot 60 procent van hun inkomsten aan huisvesting

Volgens een onderzoek van de Financial Wellness Index, uitgevoerd door Advantere School of Management voor N26, besteedt meer dan de helft van de Spanjaarden (51%) tussen de 40% en 60% van hun maandelijkse inkomsten aan huur of hypotheekbetalingen. Dit wijst erop dat de kosten voor huisvesting in Spanje aanzienlijk zijn gestegen.

Uit het onderzoek blijkt dat 26% van de respondenten momenteel meer dan 10% extra besteedt aan huisvestingskosten in vergelijking met een jaar geleden. Bovendien betaalt 41% van de respondenten tussen 6% en 9% meer voor hun woning dan voorheen. Deze stijgende kosten kunnen een zware financiële last vormen voor veel Spaanse huishoudens.

Er zijn grote regionale verschillen in de kosten van huisvesting in Spanje. Catalonië en de regio Madrid zijn de duurste regio’s. Van de respondenten die aangeven tussen 40% en 60% van hun inkomsten aan huisvesting te besteden, woont 15% in Catalonië en 12% in de regio Madrid.

De hoge kosten voor huisvesting hebben een aanzienlijke impact op het vermogen van Spanjaarden om andere essentiële uitgaven te doen. Meer dan 40% van de Spanjaarden geeft aan dat ze aan het einde van de maand geen geld meer over hebben voor voedsel, elektriciteit, water of mobiele telefonie. Deze situatie herhaalt zich bijna elke maand, wat wijst op een alarmerende financiële situatie voor veel huishoudens.

De hoge huisvestingskosten zetten de gezinsbudgetten van veel Spaanse huishoudens zwaar onder druk. Gezinnen moeten soms moeilijke keuzes maken tussen het betalen van huur of hypotheek en het bekostigen van andere essentiële uitgaven zoals voedsel, energie en communicatie.

Ga naar de inhoud