Spaanse YouTubers en influencers die naar Andorra zijn verhuisd moeten Catalaans leren

Spaanse YouTubers en influencers die naar Andorra zijn verhuisd moeten Catalaans leren
Beeld: via canva.com

Spaanse YouTubers en influencers die naar Andorra zijn verhuisd moeten Catalaans leren

In het hart van de Pyreneeën ligt het kleine vorstendom Andorra. De recente beslissing van de regering om de kennis van de Catalaanse taal te verplichten voor YouTubers en influencers die er zijn gaan wonen om belastingbetaling te ontduiken in Spanje, heeft niet alleen de aandacht gevestigd op de rijke culturele identiteit van dit land, maar ook op de uitdagingen waarmee digitale nomaden worden geconfronteerd.

Andorra is een land dat trots is op zijn rijke culturele erfgoed. Catalaans is de enige officiële taal van het land (met het Spaans en Frans als niet-officiële talen) en weerspiegelt de diepe historische banden met de Catalaanse regio. Maar het Catalaans wordt steeds minder gesproken en dus komen er maatregelen om de taal te beschermen.

Andorra is al jaren een populaire bestemming om te gaan wonen voor YouTubers, Influencers en andere jonge Spaanse ondernemers die vinden dat ze in Spanje teveel belasting betalen. Om dat te voorkomen zijn ze permanent naar Andorra verhuist waar ze veel minder tot bijna geen belasting hoeven te betalen. Ze kopen grote huizen, rijden met dure wagens, maar blijven Spaans praten. En daar moet volgens de regering van Andorra een einde aan komen.

De wet moet nog worden aangenomen en zal pas op 26 april 2026 ingaan, dus de Spaanse YouTubers en influencers hebben nog twee jaar de tijd om het Catalaans te leren om zo te kunnen blijven wonen in het “belastingparadijs” Andorra.

Ga naar de inhoud