Betaal je een hogere verzekeringspremie met een donker gekleurde auto in Spanje?

Betaal je een hogere verzekeringspremie met een donker gekleurde auto in Spanje?

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een gerucht dat men voor een bepaalde kleur auto meer of minder verzekeringspremie moet betalen in Spanje. Of dat nu waar is of niet is niet echt 100% bewezen maar volgens veel gebruikers van speciale forums voor autoliefhebbers is dat in de praktijk wel zo. In Spanje zegt men dat eigenaren van een rode of donker gekleurde auto meer geld moeten betalen voor hun autoverzekering.

Datzelfde geldt ook voor gele, grijze en zwarte auto’s aldus een onderzoek wat enkele jaren geleden werd gehouden in Spanje. In Nieuw Zeeland heeft men bepaald dat witte en grijze auto’s minder premie betalen omdat de eigenaren daarvan minder ongelukken blijken te hebben. Daarentegen betalen eigenaren van donkere auto’s zoals rood, bruin en zwart hogere premies omdat deze vaker betrokken zijn bij ongevallen.

In Spanje heeft men ooit op de Universiteit van Granada een onderzoek gehouden over de periode 1993-1999 waaruit bleek dat de kleur van een auto ook het rijgedrag beïnvloedt van de automobilist. Lichtgekleurde en witte auto’s hadden daarbij autorijders die minder agressief rijgedrag vertoonden en minder betrokken waren bij ongevallen. Dit in tegenstelling tot grijze, rode, zwarte en blauwe hotels die vaker bij ongevallen waren betrokken.

Het feit dat sommige kleuren dus invloed lijken te hebben op het rijgedrag en het aantal ongevallen zal er dus ook voor zorgen dat de verzekeringspremies lager of hoger zijn. Net zoals dat er onderscheidt gemaakt wordt tussen mannelijke en vrouwelijke automobilisten en het merk en type auto of de provincie waar men woont, wordt er waarschijnlijk ook gekeken naar de kleur van een auto.

Volgens de Spaanse verzekeringsmaatschappijen kijkt men niet naar de kleur van de auto en zijn andere factoren zoals de leeftijd van de verzekerde, het geslacht, de rij geschiedenis en het bouwjaar van de auto meer invloed op de te betalen verzekeringspremie.

Volgens de overkoepelende organisatie van verzekeringsmaatschappijen in Spanje is het voor de verzekeraars wel belangrijk welke kleur auto ze kiezen. Niet wat betreft de hoogte van de premies maar wel voor de veiligheid want licht gekleurde auto’s hebben een betere zichtbaarheid en zijn daardoor ook minder betrokken bij ongevallen. Er wordt daarbij geen melding gedaan over het rijgedrag.

Overigens is 35% van de auto’s die in Spanje verkocht worden wit gekleurd omdat deze in de praktijk goedkoper zijn dan auto’s met een bepaalde kleur.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.