skip to Main Content
Betaal je een hogere verzekeringspremie met een donker gekleurde auto in Spanje?
El Páis

Betaal je een hogere verzekeringspremie met een donker gekleurde auto in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Zijn donkergekleurde auto's duurder in Spanje

El País

MADRID – Er is een gerucht dat men voor een bepaalde kleur auto meer of minder verzekeringspremie moet betalen in Spanje. Of dat nu waar is of niet is niet echt 100% bewezen maar volgens veel gebruikers van speciale forums voor autoliefhebbers is dat in de praktijk wel zo. In Spanje zegt men dat eigenaren van een rode of donker gekleurde auto meer geld moeten betalen voor hun autoverzekering.

Datzelfde geldt ook voor gele, grijze en zwarte auto’s aldus een onderzoek wat enkele jaren geleden werd gehouden in Spanje. In Nieuw Zeeland heeft men bepaald dat witte en grijze auto’s minder premie betalen omdat de eigenaren daarvan minder ongelukken blijken te hebben. Daarentegen betalen eigenaren van donkere auto’s zoals rood, bruin en zwart hogere premies omdat deze vaker betrokken zijn bij ongevallen.

In Spanje heeft men ooit op de Universiteit van Granada een onderzoek gehouden over de periode 1993-1999 waaruit bleek dat de kleur van een auto ook het rijgedrag beïnvloedt van de automobilist. Lichtgekleurde en witte auto’s hadden daarbij autorijders die minder agressief rijgedrag vertoonden en minder betrokken waren bij ongevallen. Dit in tegenstelling tot grijze, rode, zwarte en blauwe hotels die vaker bij ongevallen waren betrokken.

Het feit dat sommige kleuren dus invloed lijken te hebben op het rijgedrag en het aantal ongevallen zal er dus ook voor zorgen dat de verzekeringspremies lager of hoger zijn. Net zoals dat er onderscheidt gemaakt wordt tussen mannelijke en vrouwelijke automobilisten en het merk en type auto of de provincie waar men woont, wordt er waarschijnlijk ook gekeken naar de kleur van een auto.

Volgens de Spaanse verzekeringsmaatschappijen kijkt men niet naar de kleur van de auto en zijn andere factoren zoals de leeftijd van de verzekerde, het geslacht, de rij geschiedenis en het bouwjaar van de auto meer invloed op de te betalen verzekeringspremie.

Volgens de overkoepelende organisatie van verzekeringsmaatschappijen in Spanje is het voor de verzekeraars wel belangrijk welke kleur auto ze kiezen. Niet wat betreft de hoogte van de premies maar wel voor de veiligheid want licht gekleurde auto’s hebben een betere zichtbaarheid en zijn daardoor ook minder betrokken bij ongevallen. Er wordt daarbij geen melding gedaan over het rijgedrag.

Overigens is 35% van de auto’s die in Spanje verkocht worden wit gekleurd omdat deze in de praktijk goedkoper zijn dan auto’s met een bepaalde kleur.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. en ook ik heb men wagen weg gedaan , maar trek van verzekering geen euro cent terug , blijft staan zeggen ze tegen dat ik andete verzekering afsluit , wat ik helemaal niet vam plan bwn toch trek ik niks terug zeggen ze

 2. “Dit in tegenstelling tot grijze, rode, zwarte en blauwe hotels die vaker bij ongevallen waren betrokken.”
  Het is een bekend gegeven dat donker gekleurde ‘hotels’ roekeloos rijgedrag vertonen. (:

  Verder een interessant artikel.

 3. Ik geloof best dat voor sommige kleuren autos hogere premies gelden. Net zoals er gekeken wordt naar welke straat, huisnummer, verdieping etc. Het zit allemaal in algoritmes in software en ik vraag me af of iemand nog weet wat er allemaal in staat.

 4. En toch geloof ik niet in de kleur ik rijd met een zwarte Mercedes, maar heb al meer dan 20 jaar geen accident meer gehad, maar ik moet wel zeggen ik ben iemand die relaxt rijd en overal te vroeg voor vertrek, zodat ik mij niet moet haasten, en alcoholische dranken zegt me niet veel, ik zal wel eens iets alcohol drinken, maar liever een koffie, of zou het komen omdat ik vrouw ben en mij meer verantwoordelijk voel?

 5. Betaal je een hogere verzekeringspremie met een donker gekleurde auto of voor een donker gekleurde auto in Spanje?
  Ik geloof niet dat je een verzekeringspremie kunt betalen met een auto.

  Kan best zijn dat 35% van de auto’s in Spanje wit is, maar da’s echt niet alleen omdat dat in de praktijk goedkoper is.
  Ook bijvoorbeeld omdat:
  – wit een opvallende kleur is die je goed zichtbaar maakt in het verkeer, net als geel;
  – witte auto’s in de zon minder opwarmen dan donkere ondanks eerder ketskoek commentaar;
  – sommige mensen wit mooier vinden dan andere kleuren.

 6. Een witte auto is ook zuiniger in de zomermaanden omdat de airco dan minder energie verbruikt dan een auto met donkere of zwarte kleur.

  1. Is niet waar. zilver is de enige kleur die een negatieve emissie coefficient heeft. kijk maar eens naar de oude opslagtanks van Shell. waren allemaal zilver om die reden.
   Het is echter een dure kleur om aan te brengen . deze kleur wordt in de zon niet warm.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken