Spaanse regering onderzoekt verhoging autobelasting

Spaanse regering onderzoekt verhoging autobelasting
Beeld: 123rf

MADRID – Eenieder die in Spanje woont en een Spaans kenteken heeft op de personenwagen weet dat de gemeentelijke (wegen)belasting vergeleken met andere landen laag is. Maar de regering denkt erover om de belastingen op eerste registratie (Impuesto de matriculación) voor bepaalde personenwagens te verhogen om o.a. de aanschaf van elektrische voertuigen te promoten.

Om het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen zoals de fiets of zelfs lopen en het openbaar vervoer naar het werk of binnen steden te promoten en het ‘teletrabajo’ ofwel werken van huis uit te stimuleren denkt de Spaanse regering erover na om in de lijn van andere EU-lidstaten de belastingen op eerste registratie ofwel ‘Impuesto de matriculación’ te verhogen.

Waar sommige meer milieuverontreinigende voertuigen hogere belastingen krijgen zullen de schonere en 0-emissie voertuigen lagere of geen belastingen krijgen. Het gaat in dit geval dus niet om de Spaanse wegenbelasting (Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica) die elk jaar bij de gemeente betaald wordt maar om de registratiebelasting (Impuesto de matriculación) die eenmalig is bij de eerste registratie van nieuwe voertuigen.

De huidige registratiebelasting secties zijn 0% voor voertuigen met een uitstoot lager dan of gelijk aan 120 g/km CO2; 4,75% voor degenen met emissies van meer dan 120 gram en minder dan 160 g/km CO2; 9,75% voor degenen met emissies van meer dan of gelijk aan 160 en minder dan 200 g/km CO2; en 14,75% voor voertuigen met emissies van meer dan of gelijk aan 200 g/km CO2.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Motorrijtuigenbelasting in Spanje[/su_note]

Hoed deze eventueel in de toekomst moeten worden is nog niet bekend maar dat zal een relatie hebben met de Euro norm en de milieustickers die de Spaanse verkeersdienst DGT aan voertuigen geeft. Daarbij worden oudere en vaak milieuverontreinigende voertuigen bestraft en nieuwere en schonere voertuigen beloond.

Het vormt allemaal onderdeel van een EU plan om voor 2050 milieuverontreinigende voertuigen van de wegen te halen en verkoop van de elektrische en 0-emissie voertuigen te stimuleren. Spanje wil het gebruik van personenwagens binnen de bebouwde kom de komende jaren en voor 2030 met 35% laten afnemen en buiten de bebouwde kom jaarlijks met 1,5% laten dalen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

13
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
hugo

ze gaan de belasting op gewone wagens weer verhogen om cadeau’s te doen aan diegenen die echt dure elektrische kunnen betalen. Trouwens gisteren een artikel gelezen ….de mijnindustrie slaat alarm over een te kort aan koper en lithium voor de batterijen van elektrische auto’s . Daar is +/- 3 keer zoveel koper en andere metalen in dan voor een gewone auto….. het artikel vermeldde ook dat bv. audi en vw zijn waterstof auto’s terug aan het bestuderen is. Ze brengen de mensen aan het twijfelen met al hun regeltjes en WAT MOET OF MAG men nog KOPEN

Wizza

Ook al verhogen ze de wegenbelasting, ga ik nog niet klagen, vooral als je van €1600 per jaar naar plm. €100 per jaar gegaan bent….

Anton

Goed lezen svp, gaat over 1e registratie belasting. Veel nieuwe zuinige auto’s blijven onder 120 co2 uitstoot.

Janus

Weinig zinvol(druppel op een gloeiende plaat) om deze eenmalige belasting te verhogen om milieuvriendelijk vervoer te subsidiëren! Tenzij ze denken aan 1000% of zoiets belachelijks.
Ga nu eens de kilometervreters belasten en dan vooral die met een auto van de zaak. Daar valt heel wat mee binnen te harken en dan kunnen minder bedeelden hun auto’tje nog blijven gebruiken.

h.e.ster@hotmail.com

Het gaat alleen om NIEUWE auto’s bij aanschaf! Ik heb nog nooit een nieuwe auto kunnen kopen en rijd altijd in prima 2e handsjes. En ik ben echt niet de enige. Dus áls je je een nieuwe auto kunt permitteren, dan zullen die paar procenten extra niet zo zwaar wegen.
Maar…… Laten ze alsjeblieft (nog even) van de ‘motorrijtuigenbelasting’ afblijven, want dat komt ieder jaar terug (voor IEDEREEN)!!!

martin

De aanschafbelasting is ook (gedeeltelijk) in de prijs van een occasion verwerkt. Dat doet niet de overheid maar de verkoper, die wil ook een gedeelte van die belasting van jou krijgen.

leo

Ik heb ook nog nooit een nieuwe auto kunnen kopen de laatste was al 4 jaar oud en dat was tevens ook de auto die het meest jong was van allemaal. De auto een Kangoo uit 2007 met een Dieselmotor. Ik wil zo lang mogelijk met deze auto blijven rijden maar zoals Brussel nu bezig is ben ik bang dat dit niet meer gaat gebeuren en iedereen verplicht wordt gedwongen voor een bepaald jaar een andere auto te kopen en dan 1 die je juist niet wilt. Brussel het gedrocht dat steeds meer invloed krijgt op de Eurolanden waren we… Lees verder »

maclaren0@gmail.com

ARé lap de verkiezing is voorbij en het begint al belasting omhoog

Krisvg

Ja opvangen door openbaar vervoer? Welk openbaar vervoer? De enkele bussen per dag die in Moraira passeren en waar de halte op km’s van de woning ligt noem ik geen openbaar vervoer. Als ze daar dan eerst werk van maken.

D. Alvarez

Lekker op PSOE blijven stemmen jongens, de belastingen gaan allemaal door omhoog, en ja ze zijn aan het onderzoeken en het nog niet zeker is dat ze het gaan verhogen.

Fred

Dit komt allemaal niet van de PSOE af dit is een eis van Brussel en daar moet de PSOE een oplossing bij vinden. Naast dat je niets af weet van dierenleed snap je ook al geen bal van de politiek.

D. Alvarez

Nee, ik had de gehele artikel niet gelezen(STOM VAN MIJ)

emma c.

inderdaad

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.