Spaanse regering onderzoekt verhoging autobelasting

Spaanse regering onderzoekt verhoging autobelasting
Beeld: 123rf

Spaanse regering onderzoekt verhoging autobelasting

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eenieder die in Spanje woont en een Spaans kenteken heeft op de personenwagen weet dat de gemeentelijke (wegen)belasting vergeleken met andere landen laag is. Maar de regering denkt erover om de belastingen op eerste registratie (Impuesto de matriculación) voor bepaalde personenwagens te verhogen om o.a. de aanschaf van elektrische voertuigen te promoten.

Om het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen zoals de fiets of zelfs lopen en het openbaar vervoer naar het werk of binnen steden te promoten en het ‘teletrabajo’ ofwel werken van huis uit te stimuleren denkt de Spaanse regering erover na om in de lijn van andere EU-lidstaten de belastingen op eerste registratie ofwel ‘Impuesto de matriculación’ te verhogen.

Waar sommige meer milieuverontreinigende voertuigen hogere belastingen krijgen zullen de schonere en 0-emissie voertuigen lagere of geen belastingen krijgen. Het gaat in dit geval dus niet om de Spaanse wegenbelasting (Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica) die elk jaar bij de gemeente betaald wordt maar om de registratiebelasting (Impuesto de matriculación) die eenmalig is bij de eerste registratie van nieuwe voertuigen.

De huidige registratiebelasting secties zijn 0% voor voertuigen met een uitstoot lager dan of gelijk aan 120 g/km CO2; 4,75% voor degenen met emissies van meer dan 120 gram en minder dan 160 g/km CO2; 9,75% voor degenen met emissies van meer dan of gelijk aan 160 en minder dan 200 g/km CO2; en 14,75% voor voertuigen met emissies van meer dan of gelijk aan 200 g/km CO2.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Motorrijtuigenbelasting in Spanje[/su_note]

Hoed deze eventueel in de toekomst moeten worden is nog niet bekend maar dat zal een relatie hebben met de Euro norm en de milieustickers die de Spaanse verkeersdienst DGT aan voertuigen geeft. Daarbij worden oudere en vaak milieuverontreinigende voertuigen bestraft en nieuwere en schonere voertuigen beloond.

Het vormt allemaal onderdeel van een EU plan om voor 2050 milieuverontreinigende voertuigen van de wegen te halen en verkoop van de elektrische en 0-emissie voertuigen te stimuleren. Spanje wil het gebruik van personenwagens binnen de bebouwde kom de komende jaren en voor 2030 met 35% laten afnemen en buiten de bebouwde kom jaarlijks met 1,5% laten dalen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.