Search
menu
Search

Rijke inwoners Salamanca wijk in Madrid protesteren op straat

Rijke inwoners Salamanca wijk in Madrid protesteren op straat
Beeld: Twitter

Rijke inwoners Salamanca wijk in Madrid protesteren op straat

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De hoofdstad van Spanje is Madrid en samen met de gelijknamige autonome regio is deze broeihaard van het coronavirus afgelopen 4 mei niet overgeschakeld van Fase 0 naar Fase 1. De reden daarvoor klinkt logisch want er zijn dagelijks nog steeds veel besmettingen en corona-doden en de stad kan op dit moment niet aan de gezondheidscriteria voldoen om over te kunnen schakelen van de ene naar de andere Fase. Maar uiteraard is niet iedereen blij daarmee.

De politici zijn niet blij maar werken er inmiddels aan om te proberen op maandag 18 maart naar Fase 1 te gaan. Of dat ook gaat lukken is nog maar de vraag maar ondertussen heeft de Madrid regio minder vrijheden dan andere gebieden in Spanje en daar zijn veel inwoners niet blij mee. Over het algemeen heeft men het geaccepteerd en wacht men geduldig af.

Maar voor sommige inwoners lijkt de maat vol. Sinds enkele dagen zijn er steeds groter wordende groepen inwoners van een van de dure wijken van de Spaanse hoofdstad, genaamd Salamanca (ook de gouden mijl genoemd) waar veel rijke mensen wonen, de straat opgegaan om luidruchtig te presenteren tegen de noodtoestand en de regering-Sánchez. 

Met Spaanse vlaggen en met potten en pannen waren er woensdag zo’n honderd demonstranten op straat die zich absoluut niet hielden aan de minimumafstanden en de verplichte social distance. Veel van de deelnemers aan deze luidruchtige protestactie droegen mondkapjes maar er waren ook veel mensen te zien die dat niet deden.

Vanuit de politiek is ook gereageerd. De burgemeester van de stad Madrid zegt dat er niets op tegen is als mensen willen protesteren maar dat moet altijd gebeuren met toestemming en dat moet gebeuren met respect voor de social distance, iets dat niet gebeurd is. De burgemeester van Madrid noemt de protesterende bewoners van de Salamanca wijk net zo onverantwoord las samenscholende jeugd en feestgangers ten tijde van de noodtoestand.

Ook de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Madrid zegt dat het hem niet uitmaakt dat ze demonstreren maar in de noodtoestand moeten mensenmassa’s vermeden en voorkomen worden. Houd men zich daar niet aan dan houd men zich niet aan de wet en dat is strafbaar.

Daarom gaat de politie woensdagavond de wijk in om ervoor te zorgen dat het niet weer uit de hand loopt en dat iedereen de social distance aanhoudt. Ook de politie zegt dat iedereen recht heeft op protesteren maar dat men wel de wet dient te respecteren, ook in deze vreemde en moeilijke tijden. Het mag niet zo zijn dat enkele ontevreden mensen de gezondheid van anderen in gevaar brengen.

De extreemrechtse partij Vox doet waar ze goed in is en roept alle Spanjaarden op om te protesteren tegen de noodtoestand. Protesteren op straat tegen de Estado de Abuso, zoals de extreemrechts partij de Estado de Alarma noemt. Maar wel altijd de social distance respecteren. Op 23 mei heeft Vox een protestactie georganiseerd genaamd FaseLibertad waarin de Spanjaarden gevraagd wordt om niet op straat maar in de auto in colonne te gaan rijden.

https://twitter.com/Isirpal/status/1260984393423826947
Ga naar de inhoud