Verschil tussen een NIE-nummer, empadronamiento en tarjeta residencia in Spanje

Verschil tussen een NIE-nummer, empadronamiento en tarjeta residencia in Spanje
Beeld: Freepik

Verschil tussen een NIE-nummer, empadronamiento en tarjeta residencia in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De grenzen van Spanje zijn gesloten voor personen die Spanje binnen willen komen, dat wil zeggen er zijn weer grenscontroles en alleen personen met de Spaanse nationaliteit en buitenlanders die officieel in Spanje wonen en dat kunnen aantonen met het zogenaamde groene kaartje of A4 document mogen Spanje binnenkomen. Maar wat is nu het verschil tussen het NIE-nummer, het ‘Certificado de Registro como residente comunitario’ (of ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Union’) en het ‘Certificado de Empadronamiento’.

NOTA: Dit artikel is geschreven toen er tussen maart en juni 2020 sptrake was van gesloten grenzen vanwege de corona-pandemie. De informatie in het artikel is echter nog wel actueel.

Als je in Spanje gaat wonen, een woning koopt of men een bedrijf opent dient men te voldoen aan een aantal administratieve eisen. Daar horen verschillende documenten bij en die hebben allemaal andere namen en andere functies. de meest voorkomende zijn:

  • Numéro de Identificación de Extranjeros (NIE)
  • Certificado de Empadronamiento (Padrón)
  • Certificado de Registro como residente comunitario (Tarjeta Residencia)

NIE-nummer

Het ‘Numéro de Identificación de Extranjeros’ (NIE) is een nummer voor buitenlanders die in Spanje wonen of verblijven en is vaak essentieel van belang bij zo’n beetje alle administratieve zaken in Spanje. Het is een uniek, persoonlijk en exclusief nummer dat het Directoraat-Generaal van de Politie (Comisaría del Cuerpo Nacional de Policía) toekent aan buitenlanders.

Het NIE is te vergelijken met het Nederlandse Burger Service Nummer en het Belgische rijksregisternummer al is het niet helemaal hetzelfde. Het voordeel van het NIE nummer in Spanje is dat dit één nummer is wat voor alles geldt, van belastingzaken tot medische zorg etc.

Als je langer dan drie maanden aaneengesloten in Spanje gaat verblijven is een NIE verplicht. Maar als je eenmaal in het bezit bent van dit NIE-nummer dan is dat persoonlijke identificatienummer voor altijd geldig (vroeger moest het om de zoveel jaren vernieuwd worden). Ook als je minder dan drie maanden in Spanje verblijft en diverse zaken zoals internet, telefoon, gas, water, elektriciteit moet regelen is een NIE-nummer nodig en makkelijk.

OOK HANDIG OM TE LEZEN:
Sociale zekerheid aanvragen in Spanje
Een Spaans rijbewijs aanvragen
Wat is het NIE nummer in Spanje

Het Spaanse NIF-nummer bestaat uit 8 cijfers gevolgd door een letter (dígito de control). Het buitenlandse NIE-nummer heeft als eerste een X, Y of Z gevolgd door 7 cijfers en als laatste een letter. Buitenlanders die voor 7 februari 1997 een NIE hebben aangevraagd kunnen nog een nummer hebben bestaande uit de letter X gevolgd door 8 cijfers en daarna een letter. De buitenlanders die voor 15 juli 2008 een NIE hebben aangevraagd hebben een X als eerste letter terwijl aanvragers vanaf 16 juli 2008 een Y of Z als eerste letter hebben.

Het NIE is geen identiteitsdocument. De Europese Burger moet bijgevolg samen met zijn of haar NIE steeds zijn of haar overeenkomstige identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, etc.) van zijn of haar land voorleggen.

LEESTIP: Gedetailleerd stappenplan NIE nummer aanvragen

Certificado de Empadronamiento

Het inschrijven of ‘empadronar’ in de Spaanse gemeente is niet ingewikkeld en is eigenlijk een hele logische stap als je in Spanje gaat wonen en is precies hetzelfde voor Spanjaarden. ‘Empadronamiento’ is hetzelfde als registratie in het bevolkingsregister van de gemeente waar je gaat wonen of verblijven, dit heet ook wel ‘padrón’. 

Dit kun je heel makkelijk doen door naar de desbetreffende afdeling te gaan wat de ‘registro civil’ is wat weer te vergelijken is met de burgerlijke stand. Deze bevindt zich meestal in het gemeentehuis (ayuntamiento) van de gemeente waar je gaat wonen of verblijven.

Als je bent ingeschreven in het bevolkingsregister krijg je een bewijs van inschrijving mee, het zogenaamde ‘certificado de empadronamiento’, dat is hetzelfde document dat Spanjaarden ook krijgen dus dat heeft niets te maken met het feit dat je een buitenlander bent. 

LEESTIP: 183-dagenregeling Spanje

Dit document kun je nodig hebben als je diensten wilt contracteren en er wordt bijvoorbeeld ook naar gevraagd wanneer je voor een Nederlands paspoort moet gaan naar de Ambassade in Madrid of Belgisch paspoort bij de Belgische Ambassade in Spanje.

Inschrijven is belangrijk als je permanent in Spanje gaat wonen maar ook als dit niet permanent is maar tijdelijk. Dat geldt dan ook mocht je nog een adres in Nederland/België hebben. Het inschrijven bij jouw nieuwe Spaanse gemeente is slechts een formaliteit welke ook geldt in eigen land.

Toch is het inschrijven bij de gemeente niet verplicht in Spanje. Het wordt echter wel vaak door de gemeenten aangeraden omdat men zo weet wie er in de gemeente woont. Daarnaast kan de gemeente met een correct aantal inwoners de lokale voorzieningen (waar je ongetwijfeld als inwoner gebruik van gaat maken) zoals dokters, ziekenhuizen, afvalophaaldiensten, plantsoenendiensten en investeringen beter aanpassen en inschatten.

LEESTIP: Inschrijven bij de gemeente in Spanje

Certificado de Registro como residente comunitario

Het ‘Certificado de Registro como residente comunitario’ of ‘Certificado de Registro de Ciudadano de la Union’ wordt ook wel omschreven als de ‘tarjeta residencia’ en is het groene kaartje in het formaat van een bankpas of een A4 document. In bezit van dit document kan een EU-inwoner bevestigen dat hij/zij rechterlijk in Spanje verblijft. Dit document is alleen een bewijs dat een EU-inwoner in Spanje verblijft, het is geen identiteitskaart. De identiteit en nationaliteit kunnen alleen worden bewezen door een identiteitsdocument uit het land van herkomst (geldige ID-kaart of paspoort).

De verklaring van inschrijving bevat de persoonsgegevens, nationaliteit, adres en identificatienummer voor buitenlanders (Número de Identificación de Extranjero – NIE)  van de geïnteresseerde evenals de afleverdatum. Het document heeft géén vervaldatum.

Als je als inwoner van een ander EU-land voor een periode van 3 maanden of langer in Spanje gaat wonen is het verplicht om je bij de ‘Oficina de Extranjeros’ in de provincie waar je woonachtig bent of bij de ‘Comisaría de Policía’ in te schrijven in het ‘Registro Central de Extranjeros’.

Na aanvraag en goedkeuring ontvang je een groen papier op A4 formaat wat sinds enkele jaren afgescheurd wordt tot een klein kartonnen kaartje van het formaat van een bankpas. Het is verstandig dat kaartje te laten plastificeren zodat het niet kapot kan gaan (al is uit de reacties op te maken dat er veel mensen zijn die zeggen dat dit niet mag). Dat papiertje heet: tarjeta de residencia.

Vroeger kreeg men een net blauw plastic kaartje met daarop ook een pasfoto waarna dit document in de meeste gevallen ook gebruikt kon worden als identiteitsdocument. Waarom dat is aangepast naar een nutteloos groen kartonnen papiertje is ons onduidelijk.

LEESTIP: Wat is de verklaring van inschrijving als EU-inwoner in Spanje

groen
Beeld: Tarjeta Residencia (klein formaat)
groen1
Beeld: Tarjeta Residencia (groot formaat)

Ga naar de inhoud