Spanje krijgt als eerste Europees land menstruatieverlof

Spanje krijgt als eerste Europees land menstruatieverlof
Beeld: Canva

Spanje krijgt als eerste Europees land menstruatieverlof

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als alles volgens plan gaat dan wordt op dinsdag 17 mei tijdens de wekelijkse Ministerraad het wetsvoorstel voor de nieuwe abortuswet aangenomen met daarin ook nieuwe maatregelen wat betreft producten voor vrouwelijke hygiëne en verlof wegens een pijnlijke menstruatie. Spanje kan daarmee het eerste Europese land worden waar menstruatieverlof via de wet geregeld wordt.

Het is de bedoeling dat vrouwen tot vijf dagen per maand verlof kunnen krijgen bij hevige menstruatieklachten. Daarbij gaat het over ‘dysmenorroe’, ofwel een pijnlijke menstruatie die de vrouw in haar normale activiteiten kan belemmeren. Van de jonge vrouwen tussen de 12 en de 24 jaar heeft ongeveer 60% tot 80% er last van. Van vrouwelijke scholieren met dysmenorroe zou circa 35% om deze reden de school verzuimen terwijl circa 42% van de werkende vrouwen op dat moment niet kan werken.

Er is veel te doen omtrent dit menstruatieverlof want er zijn voorstanders die het goed vinden dat er eindelijk geluisterd wordt naar die vrouwen die last hebben van ‘dysmenorroe’. Er zijn echter ook tegenstanders die vinden dat het stigmatiserend is om vrouwen op basis van hun lichaamskenmerken te onderscheiden van mannelijke collega’s.

BTW-verlaging

Naast het menstruatieverlof staat in het wetsvoorstel ook dat er geen IVA (BTW) meer geldt voor tampons, menstruatiecups, maandverband en inlegkruisjes. Wat betreft de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), ook wel Omzetbelasting genoemd in Nederland en België, wordt ook wel gesproken van tampontaks als het gaat om de BTW voor producten voor vrouwelijke hygiëne zoals tampons, menstruatiecups, maandverband en inlegkruisjes. In Spanje is de Impuesto sobre el Valor Añadido (IVA) op dit moment 10% (in Nederland 9% en in België 6%) maar dat moet 0% gaan worden in Spanje.

Verder staat in het wetsvoorstel van de abortuswet wijziging vermeld dat producten voor vrouwelijke hygiëne gratis zullen worden uitgedeeld in onderwijscentra maar ook in  gevangenissen en sociale centra zodat vrouwen in kwetsbare situaties geen extra kosten meer hoeven te maken en deze noodzakelijke producten geen luxeproducten meer zijn.

Abortuswet

Het 0% BTW-tarief voor producten voor vrouwelijke hygiëne en de extra dagen vrij vanwege dysmenorroe of pijnlijke menstruatie zijn onderdeel van het wetsvoorstel waar al maanden aan gewerkt wordt voor de aanpassing van de abortuswet. Als het aan de regering en het Ministerie van Gelijkheid ligt moet deze tekst op dinsdag 17 mei tijdens de wekelijkse Ministerraad worden aangenomen.

Dat zou dan betekenen dat meisjes van 16 en 17 jaar geen vereiste ouderlijke toestemming meer hoeven te hebben voor de vrijwillige onderbreking van de zwangerschap. Op 5 juli 2010 trad een nieuwe abortuswet ofwel afbreking zwangerschap (interrupción voluntaria del embarazo) in werking waarbij het werd toegestaan vanaf 16 jaar tot de 14e week van de zwangerschap abortus te laten plegen. In 2015 werd echter een onderdeel van de abortuswet aangepast door de toenmalige conservatieve PP-regering. Vanaf dat moment mag dit bij meisjes tussen de 16 en 18 jaar alleen nog gebeuren met toestemming van de ouders. De vernieuwde en aangepaste abortuswet moet die leeftijdsgrens weer terugbrengen van 18 naar 16 jaar.

Ga naar de inhoud