Inflatie Spanje daalt in april naar 8,3 procent maar het leven is nog steeds duurder

Inflatie Spanje daalt in april naar 8,3 procent maar het leven is nog steeds duurder
Beeld: 123rf

Inflatie Spanje daalt in april naar 8,3 procent maar het leven is nog steeds duurder

MADRID – In maart bereikte de inflatie in Spanje nog een hoogtepunt met 9,8% maar in april is dat, mede vanwege de dalende energieprijzen, gedaald naar 8,3%, meldt het Spaanse Instituut voor de Statistiek (INE). In januari en februari 2022 waren de inflatiepercentages nog respectievelijk 6,1% en 7,6% en in december 2021 nog 6,5%. Ondanks de daling is het leven in Spanje nog steeds duurder dan een jaar geleden.

Deze lagere inflatie is volgens het INE te wijten aan de daling in de prijzen voor huisvesting (vivienda) waaronder ook de energiekosten (energía) voor elektriciteit (electricidad) (-26,9%) en de transportkosten waaronder ook benzine/diesel (gasolina/gasoil) (-10,8%) zijn gedaald in april, net zoals fruit (-1,4%) en transport (-4,8%).

De kosten voor voedsel en bepaalde voedingsmiddelen zijn echter wel gestegen, zoals peulvruchten en groenten (+7,7%); melk, kaas en eieren (+3,4%), en brood en ontbijtgranen (+4,4%), oliën en vetten (+15,6%), Vis en schaaldieren (+1,6%) en vlees (+3.6%). Ook Kleding (+9,4%) en schoeisel (+5,9%) zijn in april duurder geworden. De prijzen in de horeca zijn ook gestegen (+1,7%) net zoals in de vrije tijd en cultuur (+1,5%).

Vergeleken met april 2021 zijn de prijzen over het algemeen met 10,1% gestegen in april 2022. Met name oliën en vetten zijn flink gestegen met 48,4% terwijl ook eieren maar liefst 21,6% duurder zijn geworden in 12 maanden tijd. Brood en ontbijtgranen zijn in een jaar tijd 13,7% in prijs gestegen, melk steeg met 13,7%, peulvruchten en groente met 12,8% en gevogelte met 12,7% terwijl ook alcoholische dranken met 4,8% en tabak met 2,4% zijn gestegen in 12 maanden tijd.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.