Waar en wanneer kan je in Spanje de totale maansverduistering zien op 16 mei?

Waar en wanneer kan je in Spanje de totale maansverduistering zien op 16 mei?
Beeld: Canva

Waar en wanneer kan je in Spanje de totale maansverduistering zien op 16 mei?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Voor liefhebbers van astronomie en zeldzame natuurfenomenen staat er op maandag 16 mei iets op het programma. Alhoewel de vorige maansverduistering op 16 april niet zichtbaar was van op het Iberische schiereiland, zal dat aanstaande maandag 16 mei mogelijk zijn in een groot deel van de wereld. Dit keer zal het fenomeen ‘bloedmaan’ ook vanuit Spanje te zien zijn.

Een totale maansverduistering vindt plaats als de zon, aarde en maan op zo een lijn staan dat de schaduw van de aarde tijdelijk de maan verduistert. Dat is deze keer ook zichtbaar in Spanje, alhoewel niet in elke regio even goed. Voor de volgende maansverduistering is het trouwens wachten tot 2025. Misschien is het dus wel bijzonder genoeg om een paar uurtjes slaap voor te laten?

Maandag zal de verduistering in totaal 1 uur, 24 minuten en 53 seconden in beslag nemen. Ze vangt aan om 5.29 uur ’s ochtends op de Balearen en op het schiereiland (4.29 uur dus op de Canarische eilanden) en eindigt op het Spaanse vasteland om 6.53 uur. Al vanaf 4.27 uur ’s ochtends zal merkbaar zijn dat de maan donkerder wordt.

In het noorden van het Spaanse vasteland en op de Balearen zal men het begin van de totale verduistering zien maar niet het einde, omdat de maan dan al achter de horizon zal verdwenen zijn. Op de rest van het vasteland zou wel de hele verduistering merkbaar moeten zijn. In tegenstelling tot de zonsverduistering, kan je een maansverduistering zonder enig risico gewoon met het blote oog zien. Wie niet de hele verduistering kan zien van waar hij of zij woont, kan die ook online volgen via de website van sky-live.tv (zie YouTube link onderaan)

Verwacht trouwens niet dat de maan helemaal onzichtbaar zal zijn. Tijdens een maansverduistering neemt de maan een rode kleur aan. Bij ons staat dat in de volksmond ook bekend als een bloedmaan.

Ga naar de inhoud