Waar en wanneer kan je in Spanje de totale maansverduistering zien op 16 mei?

Waar en wanneer kan je in Spanje de totale maansverduistering zien op 16 mei?
Beeld: Canva

Waar en wanneer kan je in Spanje de totale maansverduistering zien op 16 mei?

MADRID – Voor liefhebbers van astronomie en zeldzame natuurfenomenen staat er op maandag 16 mei iets op het programma. Alhoewel de vorige maansverduistering op 16 april niet zichtbaar was van op het Iberische schiereiland, zal dat aanstaande maandag 16 mei mogelijk zijn in een groot deel van de wereld. Dit keer zal het fenomeen ‘bloedmaan’ ook vanuit Spanje te zien zijn.

Een totale maansverduistering vindt plaats als de zon, aarde en maan op zo een lijn staan dat de schaduw van de aarde tijdelijk de maan verduistert. Dat is deze keer ook zichtbaar in Spanje, alhoewel niet in elke regio even goed. Voor de volgende maansverduistering is het trouwens wachten tot 2025. Misschien is het dus wel bijzonder genoeg om een paar uurtjes slaap voor te laten?

Maandag zal de verduistering in totaal 1 uur, 24 minuten en 53 seconden in beslag nemen. Ze vangt aan om 5.29 uur ’s ochtends op de Balearen en op het schiereiland (4.29 uur dus op de Canarische eilanden) en eindigt op het Spaanse vasteland om 6.53 uur. Al vanaf 4.27 uur ’s ochtends zal merkbaar zijn dat de maan donkerder wordt.

In het noorden van het Spaanse vasteland en op de Balearen zal men het begin van de totale verduistering zien maar niet het einde, omdat de maan dan al achter de horizon zal verdwenen zijn. Op de rest van het vasteland zou wel de hele verduistering merkbaar moeten zijn. In tegenstelling tot de zonsverduistering, kan je een maansverduistering zonder enig risico gewoon met het blote oog zien. Wie niet de hele verduistering kan zien van waar hij of zij woont, kan die ook online volgen via de website van sky-live.tv (zie YouTube link onderaan)

Verwacht trouwens niet dat de maan helemaal onzichtbaar zal zijn. Tijdens een maansverduistering neemt de maan een rode kleur aan. Bij ons staat dat in de volksmond ook bekend als een bloedmaan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.