Binnenkort kun je met een drone-taxi van Ibiza naar Mallorca vliegen

Binnenkort kun je met een drone-taxi van Ibiza naar Mallorca vliegen
Beeld: via canva.com & NextNorth

Binnenkort kun je met een drone-taxi van Ibiza naar Mallorca vliegen

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Als het aan het bedrijf NextNorth ligt is het binnenkort mogelijk om met een drone-taxi tussen de eilanden Mallorca en Ibiza te vliegen. Voordat dit zover is, moeten er nog veel obstakels worden overwonnen. Maar het is vanaf 25 juni wel mogelijk om met een helikopter bij het eiland Ibiza te vliegen, al staan er nog niet veel vluchten gepland en is het geen goedkoop reisje. 

Het digitale luchttaxiplatform NextNorth zal niet kunnen opereren vanaf de luchthaven van Mallorca, omdat de luchthaven geen toestemming heeft van Enaire of AENA (Spaanse vliegveldbeheerders) om commercieel personenvervoer uit te voeren. Bovendien heeft het bedrijf toestemming nodig van AESA (overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de regelgeving, controle en handhaving van de luchtvaartveiligheid) om te opereren met elektrische eVTOL-vliegtuigen (of drones) op vertipoints. Volgens het bedrijf is het de bedoeling om in een eerste fase, die op 25 juni zal beginnen, binnenlandse vluchten op het eiland Ibiza te starten met Eurocopter AS 350-helikopters.

NextNorth benadrukt dat de kosten voor vluchten in Ibiza en Mallorca afhankelijk zullen zijn van de lengte van de route en of het een privévlucht is of een ridesharing-optie (gedeelde vlucht). In het geval van een gedeelde vlucht op een route binnen Ibiza, kunnen stoelen al gereserveerd worden vanaf 95 euro. Het doel is om deze vluchten zo toegankelijk mogelijk te maken voor een zo groot mogelijk aantal mensen, en dit zal worden bereikt door middel van een groter aantal operaties in de loop van de tijd, waardoor de prijs per stoel kan worden verlaagd.

In de eerste fase zullen ze helikopters gebruiken, maar wat betreft de eVTOL-vliegtuigen wijzen ze erop dat het gaat om elektrische, stille en veilige vliegtuigen, met capaciteit variërend van 2 tot 5 zitplaatsen, inclusief de piloot, en een bereik van 50 tot 200 kilometer, afhankelijk van de fabrikant en of het bedoeld is voor panoramische vluchten of beter mobiliteit tussen de eilanden. Het bedrijf geeft aan dat ze vóór 2025 de certificering van AESA hopen te verkrijgen.

Wat betreft de locaties geeft men aan dat er lichte infrastructuur wordt opgezet om te beoordelen welke locaties het geschiktst zijn voor de uiteindelijke gebruiker, om ze vervolgens om te vormen tot vertipunten met elektrische oplaadpunten.

Ga naar de inhoud