Search
menu
Search

Spanje eindigt zeventiende bij Eurovisie Songfestival met gewaagd flamenco-lied

Spanje eindigt zeventiende bij Eurovisie Songfestival met gewaagd flamenco-lied
Beeld: YouTube / screenshot

Spanje eindigt zeventiende bij Eurovisie Songfestival met gewaagd flamenco-lied

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat Spanje met een flamenco-lied bij het Eurovisie Songfestival meedeed. En voor de tweede keer is dat niet goed afgelopen. Blanca Paloma wist met het gewaagde lied ‘EaEa’ niet de jury en de televisiekijkers te overtuigen van de Spaanse cultuur en eindigde als zeventiende op de lijst die aangevoerd wordt door de winnaar, Loreen uit Zweden.

In 2022 wist Chanel met het swingende lied ‘SloMo’ en een evenzeer swingend optreden nog een felbegeerde derde plaats te halen, maar Blanca Paloma kon dat dit jaar met ‘EaEa’ niet waarmaken. Spanje ontving in totaal 100 punten, 95 van de jury en slechts 5 van het publiek. Dit bewijst volgens de zangeres dat de wereld nog niet klaar is voor flamenco en dat buiten de Spaanse grenzen nog gewerkt moet worden aan de traditionele Zuid-Spaanse muziek, dans en cultuur.

Blanca Paloma heeft haar best gedaan met een goed optreden, maar het was volgens de kijkers niet genoeg. In 1983 stuurde Spanje Remedios Amaya met een flamenco-lied naar het Eurovisie Songfestival, maar dat eindigde ook niet goed. Ook toen werd verklaard dat de wereld nog niet klaar was voor flamenco, iets wat precies 40 jaar later dus nog steeds het geval is volgens Blanca Paloma.

Loreen uit Zweden wist met haar lied ‘Tattoo’ het Eurovisie Songfestival 2023 te winnen, voor de tweede keer want bijna 10 jaar geleden wist dezelfde zangeres in 2012 met ‘Euphoria’ ook het Europese liedjesfestival te winnen. Het is overigens de zevende keer dat Zweden het Songfestival wint, met natuurlijk als bekendste winnaar ABBA in 1974 met ‘Waterloo’.

Ga naar de inhoud