Een typisch Spaanse dag: hoe anders dan in Nederland of België?

Een typisch Spaanse dag: hoe anders dan in Nederland of België?
Beeld: via canva.com

Een typisch Spaanse dag: hoe anders dan in Nederland of België?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een Spaanse dag ziet er anders uit dan een Nederlandse of Belgische. In de ochtend voor het werk aan snel een stuk fruit of een snee brood en een kop koffie. Tussen de middag in je pauze nog wat meer brood. In de avond als je thuis komt van een lange dag werken (bijna) direct eten. Daarna misschien nog even sporten, tuinieren of televisie kijken. Dan is het toch echt tijd om naar bed te gaan. Oké, dit is misschien ietwat stereotyperend. Maar wel hoe de meeste Nederlandse en Belgische dagen eruit zien. In Spanje is dit dus anders. Wil je weten hoe anders? Lees dan vooral het verhaal van het internationaal makelaarskantoor Casalunya dat op een eigen ervaring is gebaseerd.

Als Nederlander of Belg voor langere tijd in Spanje verblijven komt met heel veel nieuwe indrukken. Niet alleen is de taal heel anders dan het Nederlands, ook verschilt het tempo van leven enorm. In Spanje gaat namelijk alles een stukje langzamer. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel. En wat morgen niet komt, komt overmorgen wel. En dat is voor een Nederlander/Belg, waar alles altijd snel, efficiënt en praktisch gaat best even aanpassen. Als Nederlander/Belg is het overigens makkelijk om te denken dat de manier van Spanjaarden lui of fout is. Maar die gedachte moeten we even aanpassen, want we kunnen nog veel leren van de Spanjaarden. 

Een Spaanse dag voor Spanjaarden

Soms voelt het alsof een Spaanse dag meer uren heeft dan een dag in Nederland of België. Een Spaanse dag voor een Spanjaard (kan natuurlijk variëren) ziet er ongeveer zo uit: Werk begint rond 9 uur. Als je 9 uur niet helemaal redt, dan is 9.15 uur ook prima. Rond half 12 uur wordt er koffie gedronken met collega’s buiten de deur. De lunch staat rond 15 uur gepland. De meeste Spanjaarden gaan hiervoor naar huis of ze gaan naar een restaurant. De meeste restaurants hebben een ‘menu ejecutivo’ of ‘menu del día’. Hier kan je voor ongeveer 8 euro een 3-gangen menu krijgen. Daarna wordt er doorgewerkt tot 21 uur om de ‘siesta’ te compenseren. Avondeten wordt namelijk toch pas rond 22 uur gedaan.

Een Spaanse dag voor niet-Spanjaarden

Toch ziet een dag voor de meeste buitenlanders in Spanje er anders uit. Nu kan er niet gesproken worden voor alle expats of buitenlanders, daarom wordt er geschreven uit eigen ervaring. Een Spaanse dag voor een expat in Tarragona ziet er ongeveer zo uit. De werkdag ziet er net zo uit als we die kennen in Nederland of België eigenlijk. Het begint tussen 8 en 9 uur, kan verschillen want het blijft Spanje natuurlijk. De lunch is meestal niet langer dan drie kwartier. En rond 18 uur is de werkdag wel afgelopen. Omdat er dan nog niet gegeten wordt, heb je nog drie uur tijd over om te doen wat je wilt. Een drankje met vrienden, sporten of schoonmaken. Het kan allemaal.

Uitzondering op de regel

Toch zijn er ook uitzonderingen op het stuk wat hierboven geschreven wordt. Zo wordt er van een zakenlunch echt een feestje gemaakt. In Nederland en België zou je dit dan ook geen lunch meer noemen, maar meer vroeg avondeten. De lunch is een hele maaltijd inclusief wijn en duurt ongeveer drie uur. Wat ook opvallend is, is dat er hier vaker een drankje gedaan wordt ’s avonds. In Nederland of België heb je natuurlijk wel de studenten die ik elke avond op het terras zitten. Maar loop hier een willekeurig pleintje op en je ziet allemaal soorten mensen aan een caña (biertje) zitten.

Wat kunnen we leren?

Terug naar het gedeelte dat we nog veel kunnen leren van de Spanjaarden. In Nederland en België lijkt het soms dat het leven om werken en carrière maken draait. In Spanje is dit anders. Tuurlijk is hier werken ook belangrijk, maar gelukkig zijn in het leven buiten het werk is nog belangrijker. En dat is precies wat we als (soms stugge) Nederlanders of Belgen niet mogen vergeten. Een beetje vaker laat eten en een beetje meer tussendoor genieten.

Casalunya is hét full service makelaarskantoor gespecialiseerd in de verkoop van unieke woningen in het hogere segment. Vanuit de Oud-Romeinse kuststad Tarragona verkoopt Casalunya de meest exclusieve villa’s op de mooiste plekken aan de Costa Dorada. ga voor meer informatie naar Casalunya.nl.

Ga naar de inhoud