15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid

15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid
Beeld: Madrid Destino / web

15 mei: San Isidro feest in Spaanse hoofdstad Madrid

Op 15 mei wordt elk jaar een stadsfeest georganiseerd in Madrid ter ere van de heilige Isidro Labrador die in het Nederlands Isidorus van Madrid heet. Het is een officiële vrije werkdag in de stad Madrid en de dagen ervoor worden de Fiestas de San Isidro Labrador gevierd met processies, muziek, vuurwerk, klederdracht en speciale gastronomie.

Isidorus van Madrid (geboren in Madrid rond 1070) ook wel Isidoor genoemd, is de beschermheilige van de boeren. Zijn feestdag is 15 mei. Isidorus werd heilig verklaard op 12 maart 1622 door paus Gregorius XV. In vrijwel elk bisdom wordt Isidorus, een boer van eenvoudige komaf, wel op een of andere dag in april of mei gevierd. In Madrid is dat op 15 mei.

De Fiestas de San Isidro (Labrador) vinden plaats (2024) van 3 tot en met 15 mei (de maand van de bloemen) waarbij 15 mei de dag van de beschermheilige San Isidro Labrador is. Na de heiligverklaring van San Isidro kwamen er pelgrimstochten naar de kapel van San Isidro in het centrum van Madrid en al gauw werd dit een volksfeest.

De bedevaart is nog steeds het belangrijkste, maar ook het genieten van een middagmaaltijd in de natuur is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. Zo worden er typische snacks gegeten zoals de ‘listas’, ‘tontas’, francesas’ en de ‘Santa Claras’s’ wat verschillende soorten ‘rosquillas de San Isidro’ zijn.

Ga naar de inhoud