Catalaanse Politie ontmantelt laboratorium van geldvervalsers in luxeflat

Catalaanse Politie ontmantelt laboratorium van geldvervalsers in luxeflat
Beeld: via canva.com

Catalaanse Politie ontmantelt laboratorium van geldvervalsers in luxeflat

Is er een lucratievere business dan het vervalsen van geld? Waarschijnlijk niet, maar net dat maakt de praktijk zo erg illegaal. In Barcelona ontmantelden de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra een laboratorium waar geld vervalst werd. Het laboratorium zat verborgen in een luxeflat.

Al sinds 2021 gebruikten criminelen een luxueus appartement in Barcelona voor het vervalsen van geld. Ze legden zich er voornamelijk toe op biljetten van 20 en 50 euro die ze gebruikten voor aankopen in verschillende winkels in de stad. De vervalsingen waren van uitmuntende kwaliteit, waardoor het zo lang duurde voor de oplichting aan het licht kwam.

Het onderzoek naar de vervalsers liep al sinds 2022. De politie stelde toen vast dat er nieuwe valse biljetten in omloop waren. Na herhaaldelijke meldingen stelden ze bovendien vast dat de kwaliteit van de biljetten steeds beter werd. Zowel de kwaliteit van het papier als de 3D hologrammen leken steeds echter.

Toen handelaars in de zone Sants Montjuic aan de alarmbel trokken omwille van valse biljetten, kwam de politie een piste op het spoor. Op camerabeelden vonden ze dat het valse geld werd verspreid door een vrouw die vermomd ging achter een zonnebril en onder een pruik.

De vrouw, tot dan toe onbekend voor het gerecht, werd uiteindelijk aangehouden met valse biljetten op zak. Ze woonde in een luxe duplex, waar de politie een dure printer, papier van 75% katoen en 25% lijnzaad en ander materiaal voor de vervalsingen vond. Ook trof de politie er 50.000 euro aan valse biljetten aan.

De vrouw verklaarde later dat ze bang was haar luxueuze levensstijl niet langer vol te kunnen houden en ze daarom overging tot het vervalsen van geld. Sinds een paar jaar ziet de Spaanse politie een stijging in de vervalsing van biljetten. Alleen al dit jaar werden al drie grote acties tegen vervalsers uitgevoerd.

Ga naar de inhoud