Na bijna 40 jaar activiteit sluit de Playmobil fabriek in Alicante

Na bijna 40 jaar activiteit sluit de Playmobil fabriek in Alicante
Beeld: AI-beeld / redactie

Na bijna 40 jaar activiteit sluit de Playmobil fabriek in Alicante

In de wereld van speelgoed is Playmobil een iconisch en tijdloos merk met uniek design en eindeloze creatieve mogelijkheden. De kleine plastic figuurtjes hebben generaties kinderen over de hele wereld vermaakt. Onlangs heeft het bedrijf aangekondigd dat ze de fabriek in de provincie Alicante zullen sluiten, die bijna 40 jaar operationeel was.

Playmobil werd in 1974 geïntroduceerd in Duitsland door Hans Beck van het speelgoedbedrijf Brandstätter Group. Naarmate de populariteit van Playmobil groeide, breidde het bedrijf zijn activiteiten uit naar andere landen, waaronder Spanje. In 1986 opende Playmobil een fabriek in Onil, een kleine gemeente in de provincie Alicante. Deze fabriek speelde een cruciale rol in de productie en distributie van Playmobil-producten voor de Spaanse en Portugese markten.

In de loop der jaren heeft Playmobil te maken gekregen met steeds grotere uitdagingen door de globalisering en veranderende marktomstandigheden. De concurrentie vanuit landen met lage lonen en de stijgende productiekosten in Europa dwongen het bedrijf om kritisch naar zijn activiteiten te kijken.

Voor bijna veertig jaar was de fabriek in Onil een belangrijke werkgever in de regio en een trotse ambassadeur van het Playmobil-merk. Echter, Playmobil heeft nu besloten om de productie in deze fabriek stop te zetten als onderdeel van een grotere herstructurering en consolidatie van hun activiteiten.

Playmobil heeft ervoor gekozen om de logistieke en marketingactiviteiten voor Spanje en Portugal in Onil te behouden, ondanks het stopzetten van de productie. De faciliteit zal dienen als distributiecentrum en onderdak bieden aan de verkoop- en marketingteams die deze belangrijke markten blijven bedienen.

De sluiting van de productieafdeling heeft onvermijdelijk gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio. In mei 2023 werden 26 medewerkers getroffen door een collectief ontslag, gevolgd door een aanvullend ontslag van 13 medewerkers in april 2024. Hoewel pijnlijk, heeft Playmobil geprobeerd de impact op de werknemers zo veel mogelijk te beperken.

Ga naar de inhoud