Spaanse weerdienst en het Europese Copernicus verwachten warme en droge zomer

Spaanse weerdienst en het Europese Copernicus verwachten warme en droge zomer
Beeld: copernicus

Spaanse weerdienst en het Europese Copernicus verwachten warme en droge zomer

De Spaanse weerdienst Aemet heeft maandag bekendgemaakt dat de komende zomer warmer en droger zal worden dan normaal. Deze voorspellingen zijn gebaseerd op de gegevens van Copernicus, de Europese dienst voor klimaatverandering. Voor het meteorologische zomerseizoen, dat loopt van juni tot en met augustus, is de kans 70 tot 100 procent dat het warmer zal zijn dan normaal in heel Spanje. Ook is de kans groot dat het een van de 20 warmste zomers in de Spaanse geschiedenis zal worden.

Elke maand maakt het Copernicus-project van de Europese Unie gebruik van verschillende modellen om het klimaat voor de komende zes maanden te voorspellen. Deze simulatie is een complex en gedetailleerd proces, maar het is de nauwkeurigste manier om ons voor te bereiden op het weer in de komende maanden. De Spaanse weerdienst maakt gebruik van deze geavanceerde technologie om de verschillende scenario’s die ons te wachten staan zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Als de voorspellingen van Copernicus uitkomen, dan zal de zomer van 2024 de trend van warme, zeer warme of extreem warme zomers van de afgelopen tien jaar voortzetten, met uitzondering van 2018 en 2021, toen de temperaturen ongeveer gemiddeld waren. 

De temperaturen zullen naar verwachting rond de gemiddelde waarden liggen, met gemiddeld 26 graden in juni, 29,5 graden in juli en 31 graden in augustus (dit zijn gemiddelden voor het hele land, uiteraard zijn de temperaturen niet overal hetzelfde).

De zomer zal ook droger zijn dan normaal, aangezien de zomers op het Spaanse vasteland sowieso al niet erg regenachtig zijn. Volgens de voorspellingen van Copernicus zal de zomer minder neerslag krijgen dan de toch al schaarse hoeveelheid die Spanje normaal gesproken krijgt.

Hoewel de algemene trend voor Spanje een warmere en drogere zomer is, zullen er regionale verschillen zijn. De regio’s in het zuiden en oosten van het land, zoals Andalusië en Valencia, zullen naar verwachting de warmste en droogste zijn. De noordelijke en westelijke regio’s, zoals Galicië en Asturië, zullen naar verwachting iets minder warm en droog zijn.

Een warmere en drogere zomer kan verschillende gevolgen hebben voor Spanje, waaronder de toename van het risico op bosbranden, watertekorten, negatieve gevolgen voor de landbouw en gezondheidsproblemen, zoals hitteberoerte.

Ga naar de inhoud