48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje (2019)

Oeps ... foto ontbreekt!

48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje (2019)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Regelmatig verschijnen er lijstjes met de beste, mooiste, geweldigste en fantastische stranden maar Ecologistas en Acción wil elk jaar ook graag de slechtste stranden laten zien. Deze stranden verdienen geen internationaal bekende blauwe vlag maar meer een zwarte vlag omdat ze vies, verlaten en vervuild zijn. Spanje heeft bijna 8.000 kilometer aan kustlijn en het is dan ook meer dan logisch dat er enkele stranden en delen langs de kust zijn die niet zo pluis zijn.

Spanje mag dan wel het land zijn met de meeste blauwe vlaggen ter wereld, het zou ook rustig het land kunnen worden met de meeste zwarte vlaggen van Europa. Naast de geweldige stranden waar elk jaar weer miljoenen toeristen op vakantie gaan zijn er ook plaatsen langs de kust waar je maar beter niet kunt gaan zwemmen en op het strand moet liggen.

Elk jaar doet Ecologistas en Acción een onderzoek naar de kwaliteit van de Spaanse stranden en kust waaruit ze niet alleen lijstjes kunnen maken van mooie stranden maar ook lijsten met de slechtste stranden en vervuilde kustlijn.

Hieronder een overzicht van stranden en delen van de kust die een zwarte vlag ofwel “bandera negra” hebben gekregen. Overigens is de verklaring voor de zwarte vlaggen na te lezen (in het Spaans) in deze PDF gids (downloaden).

Andalusië

Er zijn in Andalusië diverse delen van de kustlijn waaronder stranden en ontwikkelingsprojecten die zwarte vlaggen hebben gekregen zoals in Almería het strand Costacabana vanwege het lozen van afvalwater en het strand van Algarobbico voor het nog steeds overeind staande illegaal gebouwde hotel. Ook het strand van El Carmen in Barbate (Cádiz) heeft te maken met het afvalwater. Verder staan op de lijst Motril en Salobreña in de provincie Granada, de stranden in de povincie Huelva en Lepe en Nerja en Marbella in de provincie Málaga.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden zijn er zwarte vlaggen voor Las Palmas op Gran Canaria vanwege het strand bij de Muelle Chico en de duinen van Corralejo op Lanzarote. Op Tenerife is het de haven van Fonsalía en delen van de kust van het eiland La Palma vanwege het lozen van afvalwater die op de lijst staan.

Catalonië

In de deelstaat Catalonië komt in de provincie Barcelona de kustplaats Cubelles voor vanwege het lozen van afvalwater en de vele cruiseschepen en de milieuverontreiniging in de haven van Barcelona. Voor Gerona staat zo’n beetje de hele Costa Brava op de lijst vanwege het dumpen van afvalwater terwijl in de provincie Tarragona het strand van la Pineda (Vila-seca) op de lijst staat vanwege de chemische industrie en de haven van Tarragona en vanwege de problemen in de Delta Ebro.

Balearen

Op de Balearen eilanden heeft het strand Santa Margalida op Mallorca te maken met de problemen van het afvalwater en de constructie van het bouwproject in Camp de Mar.

Comunidad Valenciana

In de deelstaat Valencia is er een zwarte vlag voor de haven van Alicante vanwege het vele afval in het water en het illegale restaurant op het eiland van Benidorm. In Castellón zijn er problemen in de natuurparken Santa Irta en de daarbij horende stranden inclusief de problemen van het afvalwater in de zee op veel plaatsen in deze provincie. In de provincie Valencia is er een zwarte vlag gegeven voor het strand Els Peixets en het verdwijnen van het zand op het strand La Goleta.

Murcia

In de deelstaat Murcia staat opnieuw de baai van Portman en de Sierra Minera op de lijst net zoals de Mar Menor.

Ga naar de inhoud