skip to Main Content
48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje
Archieffoto

48 zwarte vlaggen voor slechte stranden en havens in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Regelmatig verschijnen er lijstjes met de beste, mooiste, geweldigste en fantastische stranden maar Ecologistas en Acción wil elk jaar ook graag de slechtste stranden laten zien. Deze stranden verdienen geen internationaal bekende blauwe vlag maar meer een zwarte vlag omdat ze vies, verlaten en vervuild zijn. Spanje heeft bijna 8.000 kilometer aan kustlijn en het is dan ook meer dan logisch dat er enkele stranden en delen langs de kust zijn die niet zo pluis zijn.

Spanje mag dan wel het land zijn met de meeste blauwe vlaggen ter wereld, het zou ook rustig het land kunnen worden met de meeste zwarte vlaggen van Europa. Naast de geweldige stranden waar elk jaar weer miljoenen toeristen op vakantie gaan zijn er ook plaatsen langs de kust waar je maar beter niet kunt gaan zwemmen en op het strand moet liggen.

Elk jaar doet Ecologistas en Acción een onderzoek naar de kwaliteit van de Spaanse stranden en kust waaruit ze niet alleen lijstjes kunnen maken van mooie stranden maar ook lijsten met de slechtste stranden en vervuilde kustlijn.

Hieronder een overzicht van stranden en delen van de kust die een zwarte vlag ofwel “bandera negra” hebben gekregen. Overigens is de verklaring voor de zwarte vlaggen na te lezen (in het Spaans) in deze PDF gids (downloaden).

Andalusië

Er zijn in Andalusië diverse delen van de kustlijn waaronder stranden en ontwikkelingsprojecten die zwarte vlaggen hebben gekregen zoals in Almería het strand Costacabana vanwege het lozen van afvalwater en het strand van Algarobbico voor het nog steeds overeind staande illegaal gebouwde hotel. Ook het strand van El Carmen in Barbate (Cádiz) heeft te maken met het afvalwater. Verder staan op de lijst Motril en Salobreña in de provincie Granada, de stranden in de povincie Huelva en Lepe en Nerja en Marbella in de provincie Málaga.

Canarische Eilanden

Op de Canarische Eilanden zijn er zwarte vlaggen voor Las Palmas op Gran Canaria vanwege het strand bij de Muelle Chico en de duinen van Corralejo op Lanzarote. Op Tenerife is het de haven van Fonsalía en delen van de kust van het eiland La Palma vanwege het lozen van afvalwater die op de lijst staan.

Catalonië

In de deelstaat Catalonië komt in de provincie Barcelona de kustplaats Cubelles voor vanwege het lozen van afvalwater en de vele cruiseschepen en de milieuverontreiniging in de haven van Barcelona. Voor Gerona staat zo’n beetje de hele Costa Brava op de lijst vanwege het dumpen van afvalwater terwijl in de provincie Tarragona het strand van la Pineda (Vila-seca) op de lijst staat vanwege de chemische industrie en de haven van Tarragona en vanwege de problemen in de Delta Ebro.

Balearen

Op de Balearen eilanden heeft het strand Santa Margalida op Mallorca te maken met de problemen van het afvalwater en de constructie van het bouwproject in Camp de Mar.

Comunidad Valenciana

In de deelstaat Valencia is er een zwarte vlag voor de haven van Alicante vanwege het vele afval in het water en het illegale restaurant op het eiland van Benidorm. In Castellón zijn er problemen in de natuurparken Santa Irta en de daarbij horende stranden inclusief de problemen van het afvalwater in de zee op veel plaatsen in deze provincie. In de provincie Valencia is er een zwarte vlag gegeven voor het strand Els Peixets en het verdwijnen van het zand op het strand La Goleta.

Murcia

In de deelstaat Murcia staat opnieuw de baai van Portman en de Sierra Minera op de lijst net zoals de Mar Menor.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Klagen over kleine slordigheden in zo’n artikel, dan begrijpt men de essentie niet. Spanje is een land met een hoge werkloosheid en is tevens te beroerd om haar afvalwaterproblemen onder ogen te zien. Kennelijk wordt nog steeds op grove schaal in zee geloosd terwijl Europese regelgeving al zo’n 30 jaar lang nu de zuivering van afvalwater voorschrijft. Spanje loopt voorop in Europa als het gaat om bijv. gezondheidszorg maar via de achterdeur wordt deze voorsprong weer te niet gedaan. Ik roep de nieuwe regering van Spanje op om vaart te maken haar afvalwater te zuiveren en dit niet in zee te dumpen. Het is een wettelijke en morele verplichting en draagt ook nog eens flink bij aan het werkloosheidsprobleem.

  1. Bert, het begrijpen van de essentie staat of valt m.i. met al dan niet juiste informatie.
   Als de lezer de indruk krijgt dat het verhaal niet juist is, gaat de essentie ervan óók verloren!
   Ben het overigens met je eens dat iedereen, dus ook de (lokale) overheden, zich zou moeten realiseren dat dit zo absoluut niet meer kan.
   Los van alle ‘opgelegde wetgeving vanuit Europa’, vooral met GEZOND verstand omgaan met de prachtige natuur is pure noodzaak, niet alleen voor de overheid maar juist ook de bedrijven en burgers.
   Juiste informatie vanuit de media is daarbij dan ook wel gewenst 😉

  2. Inderdaad. Ik woon inmiddels 10 jaar met vol plezier vanwege het mooie Spanje en zijn prettige mensen aan de Costa, met uitzicht op drie stranden. Maar je ziet Spanjaarden bijna nooit het water in gaan. Weten zij iets? Bijvoorbeeld dat de rivieren vanuit de landbouwgebieden ook volop gif aanvoeren of dat volgens mij overal de riolering gewoon in zee wordt geloosd? Maar goed, laten we hopen dat Spanje binnenkort ook in staat is echte milieumaatregelen te nemen.

 2. Wat een slordig stuk! De hele provincie Huelva??? Dus bijvoorbeeld ook Isla Cristina? Wat een onzin! Lepe is trouwens bij mijn weten ook geen provincie!

 3. Balearen: Camp de Mar ligt bij Andratx, niet bij Santa Margalida!
  Afvalwaterlozingen (van de landbouw) zijn bij Sa Pobla en niet bij Santa Margalida.
  Het lijkt er erg sterk op dat dit lijstje vooral zwartmakerij is en bepaald niet juist is!
  Feiten checken vóór publicatie zou misschien geen slecht idee zijn….

 4. Inderdaad Anoniempje, Corralejo ligt op Fuerteventura. Iets anders: wat ik niet goed begrijp is, dat volgens bovenstaande lijst de hele Costa Brava een zwarte vlag zou hebben?! Dus al die miljoenen toeristen daar zitten verkeerd?

 5. Het geschreven aantal is echt slecht teveel vervuiling dat is wel duidelijk. Spanje loopt erg achter met modernisering van rioolaansluitingen e.d. En industriegebieden is al helemaal een punt van aandacht. Wanneer gaat het veranderen als het telaat is. Lozingen van toxische stoffen , plastic , medicijnen , restafval de lijst is lang. Helaas ook in andere landen dat maakt het vuil probleem zo urgent. Kijk maar eens tijdens de drukke zomermaanden. Wat een puinhoop. Het schoonharken van de stranden met traktoren je schrik je rot. Ik zeg ruim je rommel op en begraaf het niet onder het zand.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken