Spaanse regering wil geen contant geld meer in Spanje

Spaanse regering wil geen contant geld meer in Spanje
Beeld: 123rf

Spaanse regering wil geen contant geld meer in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Tijdens de corona-crisis wordt overal aangeraden om niet met contant geld te betalen maar met de pinpas, credit card, contactless of de smartphone. De reden daarvoor is natuurlijk de mogelijkheid (al is die erg klein) dat het coronavirus op het briefgeld en munten zit. Maar als het aan de regering ligt zal het contant geld helemaal uit het straatbeeld moeten verdwijnen in de nabije toekomst.

Wanneer en of dat zal gaan gebeuren is nog de vraag maar het elimineren van het brief- en muntgeld in Spanje heeft veel te maken met het tegengaan van fraude, zwart geld en zwartwerken. Het is niet een heel erg origineel idee van de Spaanse politici want de buurlanden Portugal en Frankrijk hebben soortgelijke maatregelen al aangenomen.

Uiteraard is het niet de bedoeling dat het contant geld van de ene op de andere dag uit het straatbeeld zal verdwijnen maar er zou wel een geleidelijke afschaffing van het betalen in contant geld moeten komen. Feit is echter dan nog steeds 82% van de inwoners van Spanje de prioriteit geeft aan contant geld vergeleken met 16% die kiest voor exclusief gebruik van kaarten.

1.000 euro limiet

Wat wel praktisch zeker zal zijn is dat het Ministerie van Belastingzaken de limiet van contant betalen zal gaan verlagen van 2.500 naar 1.000 euro. Het is niet de eerste keer dat de huidige regering dit limiet wil verlagen want dat idee gaat terug naar begin 2019 toen het plan uiteindelijk niet door kon gaan.

Europese Centrale Bank

De Europese Centrale Bank heeft echter al een waarschuwing gelanceerd want zo herinnert de ECB de Spaanse regering eraan dat het niet meer gebruiken van contant geld niet is toegestaan binnen de Europese Unie. Ook over de mogelijke verlaging van de grens van 2.500 naar 1.000 euro is de ECB niet blij want dat zou een belemmering kunnen zijn bij de afwikkeling van legitieme transacties.

Ga naar de inhoud