‘Mission imposible’ om in Spanje een kampeerauto of camper te kopen of huren

‘Mission imposible’ om in Spanje een kampeerauto of camper te kopen of huren
Beeld: Freepik

‘Mission imposible’ om in Spanje een kampeerauto of camper te kopen of huren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De enorme stijging in vraag naar koop- of huur campers en kampeerauto’s samen met het gebrek aan onderdelen, lage productie en de inflatie hebben ervoor gezorgd dat het een onmogelijke missie is deze zomer om een camper of kampeerauto te kopen of te huren. Er is weinig stock en nieuwe én tweedehands voertuigen zijn veel duurder geworden terwijl praktisch alle huurcampers verhuurd zijn en ook veel duurder zijn geworden.

Volgens de voorzitter van de Asociación Española de la Industria y Comercio del Caravaning (ASEICAR) is de interesse in Spanje 20% hoger dan het aanbod. Vanwege weinig of geen stock van campers en kampeerauto’s en de enorme stijging aan populariteit met de daarbij horende eerder gemelde problemen zijn er al wachtlijsten van 12 maanden of meer.

De vraag naar kampeerauto’s en campers is sinds 2020 met zeker gemiddeld 30% gestegen maar het aanbod is nagenoeg hetzelfde gebleven of zelfs gedaald. De prijzen voor kampeerautos en campers zijn ook enorm gestegen de afgelopen maanden. Campervans (busmodel) zijn van 45.000 euro naar 54.000 in prijs gestegen. Bij de kampeerauto’s is dat gemiddeld van 60.000 naar 74.000 euro. Bij caravans zijn de prijsstijgingen minder van 18.000 naar 21.000 euro, ook omdat er meer aanbod is want caravans zijn minder complex om te produceren.

Naast dat de nieuwe campers en kampeerauto’s duurder zijn geworden, is dat ook het geval bij de tweedehands campers en kampeerauto’s. Exacte cijfers worden niet gemeld en is ook lastig omdat er veel verschillen zijn wat betreft de jaartallen, modellen en de staat van de voertuigen.

Ondanks de ‘crisis’ in de camperwereld in Spanje, werden in april 2022 (cijfers mei zijn nog niet bekend) toch 483 nieuwe kampeerauto’s (bus, alkoof, integraal, semi-integraal, liner) en campers (campervan, busmodel) verkocht, een daling van 24% ten opzichte van dezelfde maand in 2021 toen dat er nog 633 waren. Wat betreft kampeerauto’s werden er 297 verkocht (-31%) terwijl er 186 campers (-9%) werden verkocht. Er werden in april 1.512 tweedehands voertuigen verkocht, een daling van -5,8%. Het aantal verkochte caravans daalde ook naar 171 (-8%). De meest verkochte nieuwe kampeerauto is de Benimar Tessoro terwijl de meest verkochte camper/campervan de Volkswagen California is.

campers
Minder campers en kampeerauto’s verkocht in Spanje in april
Er werden in Spanje in april (2022) minder nieuwe en voor het eerst sinds lange tijd ook minder tweedehands kampeerauto’s en campers verkocht met een totaal van 483 nieuwe en 1.512 tweedehands voertuigen.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud