Bende opgerold die zich voordeed als politie om andere bendes te beroven

Bende opgerold die zich voordeed als politie om andere bendes te beroven
Beeld: @policia / twitter

Bende opgerold die zich voordeed als politie om andere bendes te beroven

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Agenten van de Spaanse nationale politie hebben een gevaarlijke en gewelddadige criminele organisatie opgerold die gespecialiseerd was in gewelddadige berovingen van drugssmokkelaars. De bende opereerde in de provincies Alicante, Albacete, Murcia en Granada. 

De politieoperatie was erg complex en duurde verschillende maanden. Er werd uitgebreid onderzoek gedaan en uiteindelijk zijn er 49 personen gearresteerd voor het plegen van delicten met drugstransport, berovingen met geweld en intimidatie, het behoren tot een criminele organisatie, dierenmishandeling, het vervalsen van geld en illegaal wapenbezit.  

De bende had hun thuisbasis in twee verschillende steden: Alicante en Elche. De bende onderscheidt zich door hun grote hoeveelheid ervaring, geweldgebruik en het zich voordoen als leden van de politie of beveiliging. 

In oktober werd men zich bewust van het bestaan van een bende die voornamelijk opereerde in Alicante en Elche. De bende zou uit verschillende takken bestaan en zich voornamelijk focussen op drugssmokkel op middelgrote schaal. Er werd voornamelijk cocaïne verhandeld en dat gebeurde in Elche en de daaromheen liggende plaatsen.  Hiermee behaalde de bende grote winst. Deze winst werd vervolgens weer witgewassen via bedrijven, waarvan sommige geen enkele activiteit vertoonden. Op deze manier konden de leden zich vele dure auto’s veroorloven een ook verschillende huizen en ander vastgoed op hun naam laten zetten. 

De tweede tak bevond zich in de stad Alicante. Deze tak had als taak om drugs binnen te halen. Dit deden ze door andere smokkelaars met geweld te beroven. Hiervoor gebruikten ze wapens en uniformen van de leden van verschillende veiligheidsdiensten in Spanje. Als de buit eenmaal binnen was, werd deze verspreid over verschillende verkooppunten in Alicante en Mutxamel. 

De politie kwam er door hun onderzoek achter dat de leden van de organisatie vuurwapens gebruikten en veel geweld inzetten om de drugs te stelen en soms leden van andere bendes zware verwondingen toebrachten om erachter te komen waar de drugs zich bevonden. Er zijn 39 mannen en 10 vrouwen aangehouden. Ze zijn allemaal van Spaanse en Arabische afkomst en hebben leeftijden van tussen de 23 en de 78 jaar.

Ga naar de inhoud