Na regen en storm komt zonneschijn en 40 graden in Spanje

Na regen en storm komt zonneschijn en 40 graden in Spanje
Beeld: via canva.com

Na regen en storm komt zonneschijn en 40 graden in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Na een korte periode van enkele dagen met veel regen en storm op meerdere plaatsen in Spanje, komt er nu een periode van zomerse temperaturen waarbij het kwik in het zuiden kan stijgen tot 40 graden of meer. De zomer gaat volgens de weerexperts nu pas echt beginnen, terwijl het regenwater voor een kleine verlichting heeft gezorgd in de waterhuishouding in de Spaanse stuwmeren.

Het begin van de week wordt gekenmerkt door de passage van het weerfenomeen DANA, wat leidt tot lagere temperaturen en instabiel weer, met stormen, regenval en overstromingen in diverse delen van het land. Vanaf woensdag zal een aanhoudende stijging in de temperaturen te merken zijn. Tegen zaterdag zullen de hoogste temperaturen een hoogtepunt bereiken, waarbij het in het zuidwesten mogelijk tegen de 40 graden of meer kan worden.

Naarmate het weerfenomeen DANA zich oostwaarts verplaatst, zal een hogedrukgebied zich vestigen boven Spanje. Deze vertegenwoordigt stabiele hoogtezones, die meestal samengaan met stabiel, droog en warm weer. De gedwongen daling van de lucht zorgt voor opwarming. Hierdoor zullen de temperaturen in de midden- en onderlagen stijgen naarmate de dagen vorderen. Voorspeld wordt dat deze stijgende trend zich voortzet tot zaterdag 17 juni. Op deze dag zullen de hoogste temperaturen een hoogtepunt bereiken, mogelijk de 40 graden of meer op bepaalde plaatsen in zuidwest Spanje. Op zondag zal er een temperatuurdaling zijn als de rug zich naar het oosten verplaatst.

In de periode van zondag tot dinsdag van de aankomende week zou er een temperatuurdaling kunnen optreden, maar dit zou slechts een tijdelijke daling zijn. Ondanks de toenemende onzekerheid met het verstrijken van de dagen, suggereren de trends dat het hogedrukgebied zich opnieuw boven Spanje zou kunnen vormen, wat zou kunnen leiden tot een nieuwe stijging van de temperaturen.

De hoogste temperaturen worden verwacht in het zuidwesten van het Spaanse vasteland, met name in de Guadalquivir-vallei, waar de temperaturen op zaterdag in Córdoba kunnen oplopen tot 39 graden. Ook in andere zuidwestelijke regio’s, zoals Extremadura, westelijk Castilla-La Mancha, het binnenland van Andalusië en de Ebro-vallei, kunnen de temperaturen de 35 graden bereiken of zelfs overtreffen.

De 30 graden zal zonder moeite bereikt worden in vele andere binnenlandse regio’s, en zelfs op bepaalde locaties in het Baskenland en op de Balearen. Alleen in de noordwestelijke regio’s van het vasteland en op de Canarische Eilanden zullen de temperaturen onder de 30 graden blijven, met temperaturen rond de 22 graden in A Coruña en 24 graden in Santander.

Tropennachten

Ook de laagste temperaturen zullen elke dag stijgen. Deze week zullen de temperaturen in Barcelona enkele nachten niet lager zijn dan 22,6 graden en in Málaga niet lager dan 22,1 graden in de vroege ochtend. Van vrijdag tot zondag kunnen deze laagste waarden in meer gebieden boven de 20 graden blijven, wat kan leiden tot tropische nachten. In het grootste deel van Andalusië, het zuiden van Extremadura en Castilla-la Mancha, de Middellandse Zee regio’s van het vasteland, beide eilandengroepen (Balearen en Canarische Eilanden) en lokaal in Cantabrië zouden de temperaturen het hele weekend boven de 20 graden kunnen blijven. De verwachte laagste temperatuur in Sevilla op zaterdag is 22 graden.

Ga naar de inhoud