Onvoorbereide buitenlandse toerist gered op de top van Spanje’s hoogste berg de Teide

Onvoorbereide buitenlandse toerist gered op de top van Spanje's hoogste berg de Teide
Beeld: via canva.com

Onvoorbereide buitenlandse toerist gered op de top van Spanje’s hoogste berg de Teide

De Teide op het Canarische Eiland Tenerife en is een populaire bestemming voor avonturiers en natuurliefhebbers van over de hele wereld. Met zijn indrukwekkende krater en adembenemende uitzichten, biedt deze berg een unieke ervaring die bezoekers nooit zullen vergeten. Maar soms kan een ogenschijnlijk onschuldig avontuur een onverwachte wending nemen, zoals het geval was voor een buitenlandse toerist die onlangs gered moest worden van de top van de hoogste berg van Spanje.

Rond 8.30 uur zondagochtend 9 juni 2024 werd de SOS-knop geactiveerd vanuit het bovenste station van de Teide-kabelbaan. Deze knop is rechtstreeks verbonden met het Spaanse alarmnummer 112. De melding betrof een buitenlandse man van middelbare leeftijd die zich alleen op de top van de vulkaan bevond, zonder beschermende kleding, zonder mobiele verbinding, zonder licht en met een gevaarlijk lage bloeddruk en hartslag.

Dankzij de activering van de SOS-knop en de samenwerking van verschillende hulpdiensten, zoals de brandweer, de Canarische gezondheidsdienst en het Rode Kruis, kon de reddingsoperatie snel op gang komen.

De kabelbaan werd in werking gesteld om de reddingswerkers en het personeel van Volcano Teide naar het bovenste station te brengen. Daar verleenden ze de eerste hulp aan de man die de SOS-knop had geactiveerd. Vervolgens werd hij per kabelbaan geëvacueerd naar het basisstation, waar hij verder werd behandeld door het medisch personeel.

De SOS-knop, geïnstalleerd op 12 december 2023 door het eilandbestuur van Tenerife, het alarmnummer 112 en de onderneming Volcano Teide, is van cruciaal belang om de veiligheid van bezoekers in het nationale park te waarborgen. Met deze knop kan de reactietijd bij reddingsoperaties aanzienlijk worden verkort, wat levensreddend kan zijn.

Dit incident onderstreept het belang van een goede voorbereiding voor avonturen in de natuur, vooral in bergachtige gebieden. Het is essentieel om geschikte kleding en schoenen te dragen, voldoende water en verlichting mee te nemen en de nachttijd te vermijden om verdwaald te raken in het donker.

Ga naar de inhoud