SpanjeVerhaal: Ons B&B-avontuur in de provincie Alicante (24)

SpanjeVerhaal: Ons B&B-avontuur in de provincie Alicante (24)
Beeld: ingezonden

SpanjeVerhaal: Ons B&B-avontuur in de provincie Alicante (24)

INTRO: Na bijna drie jaar verbouwen, openen zussen Noëlle, Suzanne en Michelle in oktober 2023 hun gloednieuwe Bed & Breakfast Casa la Vall in het nog authentiek Spaanse dorpje Benialí in de provincie Alicante. Lang kunnen ze er samen echter niet van genieten. Er moet immers opnieuw geld in het laatje worden gebracht. En dus vertrekken Noëlle en Suzanne na een maand alweer naar Zwitserland, voor een winterseizoen in de horeca, terwijl Michelle achterblijft om de Bed & Breakfast langzaam op de kaart te zetten.

Terwijl mijn zusje achter het stuur kruipt, plaats ik mijn handen tegen de achterkant van de oude groene auto. De buurman, die zijn beide wagens met een touw aan elkaar heeft vastgeknoopt, zit al klaar in de andere auto. Omdat bergopwaarts geen optie is, zit er niets anders op dan het oude wrak in de richting van Benissivà te trekken. In zijn achteruit – want een trekhaak heeft de andere auto helaas niet. De buurman heeft zijn voet nog nauwelijks op het gas gezet of mijn zusje begint al heftig te zwaaien. “Stop!” Ze is er al klaar mee voordat we goed en wel begonnen zijn. “Ik krijg de bocht niet goed genomen!”, roept ze verschrikt uit. Ik doe mijn best om niet in lachen uit te barsten. Dat de oude auto geen stuurbekrachtiging heeft, verbaast mij helemaal niets. Dat ze daar van schrikt, net zomin. Die ene keer dat ik ooit in een auto zonder stuurbekrachtiging heb gereden, parkeerde ik ook anderhalve parkeerplaats naast de parkeerplaats waar ik eigenlijk had willen parkeren. Pas als hij haar gerust heeft gesteld, vervolgen we onze weg. De buurman in zijn achteruit, mijn zusje achter het stuur (zonder bekrachtiging) en ik, al duwend, helemaal achteraan.

De avond is inmiddels al gevallen. Op een enkele voorbijganger (die mij halverwege nog even helpt met duwen) na, zijn de straten leeg. Het groene bakje van de buurman, dat vastbesloten in de richting van Benissivà wordt gerold, is één van de laatste auto’s die langzaam uit het straatbeeld van Benialí verdwijnt. Het jaarlijkse kersenfeest van Vall de Gallinera, dat de volgende dag in de straten van het dorp zal plaatsvinden, kan geen verstekelingen gebruiken. Ook niet als deze weigeren om uit zichzelf te vertrekken. Dus vervolgen we gestaag onze weg. Het touw, dat halverwege tussen de weg van Benialí naar Benissivà breekt, houdt het net lang genoeg vol. De buurman, bij wie het zweet inmiddels ook is uitgebroken, stapt uit. Terwijl mijn zusje en ik bezorgd een blik op de steile helling naar beneden werpen, positioneert hij de oude auto er vlak voor. Nadat hij ons meerdere malen vriendelijk bedankt, stapt hij in. Terwijl de auto met grote snelheid naar beneden rolt, houdt mijn zusje haar adem in. “Oh, nee!”, roept ze verschrikt uit. “Hij heeft echt veel te veel vaart!” Hoe hij er, zonder stuurbekrachtiging, in slaagt om het ding zonder schade beneden te krijgen, is ons een raadsel. Maar het lukt. Als we aan de koplampen zien dat de wagen tot stilstand is gekomen, beginnen we te lachen.

Saai is het in Benialí eigenlijk nooit. Als ook de buurman weer, breed lachend, naar boven komt gelopen, kunnen we met een gerust hart naar huis. Hoewel hij ons een lift aanbiedt, besluiten we te lopen. Van het duwen heb ik het warm gekregen. De korte wandeling door de frisse avondlucht doet mij goed. “Hoe krijgt hij dat ding ooit weer naar boven?” Vragend kijkt mijn zusje mij een paar minuten later aan. Ik haal mijn schouders op. “Dat is een probleem voor een andere dag.” We werpen een blik op de gigantische lege ruimte voor ons huis. Alle auto’s zijn weg. De beide vuilniscontainers zijn met een beetje geweld door het hek van een braakliggend stuk land tegenover de kerk geduwd. En de recent opgehangen schaduwdoeken voorkomen dat de bezoekers de volgende dag levend geroosterd zullen worden. Niets staat het succes van het éénentwintigste kersenfestival in Vall de Gallinera nog in de weg.

De drie zussen Noëlle, Suzanne en Michelle zijn een B&B begonnen in Benialí in de provincie Alicante. Casa La Vall is hun droom en na drie jaar verbouwen is de B&B eindelijk klaar om bezoekers te ontvangen. Lees alles over de avonturen van hoofdzakelijk Michelle die ons op de hoogte houdt van wat er allemaal komt kijken bij een B&B in Spanje.

Ga naar de inhoud