Tragische stijging van doden door verdrinking tot nu toe dit jaar in Spanje

Tragische stijging van doden door verdrinking tot nu toe dit jaar in Spanje
Beeld: via canva.com

Tragische stijging van doden door verdrinking tot nu toe dit jaar in Spanje

De recente cijfers over verdrinkingen in Spanje zijn zorgwekkend. Het aantal sterfgevallen door verdrinking is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 21% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Van januari tot en met mei zijn er 137 sterfgevallen door verdrinking gemeld, 23 meer dan in dezelfde periode in 2023.

De verdrinkingscijfers in Spanje zijn verontrustend en tonen een stijgende trend. Volgens het Nationaal Rapport over Verdrinkingen (INA), opgesteld door de Koninklijke Spaanse Federatie voor Redding en Hulpverlening, zijn er in de eerste vijf maanden van 2024 al 137 sterfgevallen als gevolg van verdrinking gemeld, tegenover 113 in dezelfde periode van 2023.

Deze stijging plaatst 2024 tot nu toe op de derde plaats in de historische reeks, alleen overtroffen door de tragische jaren 2016 (155 sterfgevallen) en 2017 (141 sterfgevallen). Deze alarmerende cijfers kunnen worden toegeschreven aan de aanzienlijke toenames in de maanden februari (23 meer dan vorig jaar) en maart (8 meer).

De regio’s die het zwaarst zijn getroffen, zijn Galicië, Andalusië en de Canarische Eilanden, met respectievelijk 29, 22 en 16 sterfgevallen in 2024. Samen vertegenwoordigen deze drie regio’s 49% van alle verdrinkingsgevallen dit jaar.

De meerderheid van de verdrinkingen (73%) vond plaats op stranden en in rivieren, terwijl de rest plaatsvond in zwembaden en andere watergebieden. Opvallend is dat in mei drie kinderen onder de 11 jaar en vier jongeren tussen 18 en 34 jaar het leven lieten.

Ga naar de inhoud