Wanneer heeft Spanje het Europees kampioenschap voetbal gewonnen?

Wanneer heeft Spanje het Europees kampioenschap voetbal gewonnen?
Beeld: via canva.com & freepik

Wanneer heeft Spanje het Europees kampioenschap voetbal gewonnen?

Het nationale elftal van Spanje heeft drie keer het Europees kampioenschap voetbal weten te winnen. De eerste keer was in 1964 waarna “La Roja” en de Spanjaarden tot 2008 moesten wachten om voor de tweede keer een EK te winnen. Na in 2010 ook het wereldkampioenschap te hebben gewonnen wist Spanje in 2012 voor de derde keer het EK te winnen.

Het Europees kampioenschap voetbal, ook wel EK of in het Spaans Eurocopa genoemd, werd sinds dat dit Europees toernooi begon in 1960 drie keer door Spanje gewonnen. Gedurende al die jaren was Spanje ook eenmaal het gastland, in 1964, het jaar van de eerste overwinning.

Spanje is samen met Duitsland het land dat drie keer het EK wist te winnen. Spanje is ook het enige land dat twee keer op rij, in 2008 en 2012, het EK wist te winnen (met in 2010 ook de WK-titel). Frankrijk en Italië zijn op twee EK-titels blijven hangen terwijl Nederland een keer (1988) en België nog nooit een EK hebben gewonnen.

EK 1964

De eerste keer dat Spanje het EK wist te winnen gebeurde in 1964 toen het Europees voetbaltoernooi werd georganiseerd in Spanje. Het EK van 1964 was pas de tweede editie van het Europees Kampioenschap voetbal waarbij de kwalificatie bestond uit 3 rondes, een voorronde, achtste finale en kwartfinale.

In de halve finale wist Spanje met 2-1 te winnen van Hongarije gevolgd door de finale tegen de Sovjet-Unie wat door Spanje met 2-1 gewonnen werd. Spanje werd op 21 juni 1964 in het  Estadio Santiago Bernabeu in Madrid voor de eerste keer de UEFA Europees kampioen voetbal.

EK 2008

Spanje wist voor de tweede keer het EK te winnen in 2008 tijdens de 13e editie die gehouden werd in Zwitserland/Oostenrijk. Spanje startte in Groep D waarin het land met 4-1 van Rusland won, met 1-2 van Zweden won en ook met 1-2 van Griekenland wist te winnen.

In de kwartfinale moest Spanje tegen Italië spelen wat door Spanje met penalty’s gewonnen werd (4 voor Spanje, 2 voor Italië). In de halve finale stond Spanje tegenover Rusland wat met 0-3 gewonnen werd.

Uiteindelijk speelde Spanje op 29 juni 2008 in het  Ernst Happelstadion in Wenen de finale tegen Duitsland wat La Roja met 0-1 wist te winnen waardoor Spanje voor de tweede keer het UEFA Europees kampioenschap voetbal wist te winnen.

EK 2012

Na in 2010 in Zuid-Afrika het wereldkampioenschap gewonnen te hebben, wist Spanje in 2012 voor de derde keer een EK te winnen. Het Europees kampioenschap voetbal werd in 2012 gehouden in Polen/Oekraïne waar Spanje in groep C startte.

In die groep wist La Roja de wedstrijd tegen Italië met 1-1 gelijk te spelen, maar met 4-0 van Ierland en met 0-1 van Kroatië te winnen.

In de kwartfinale stond Spanje tegenover Frankrijk dat La Roja met 2-0 wist te winnen. De halve finale werd een 0-0 gelijkspel met Portugal, maar dankzij penalty’s (4 voor Spanje en 2 voor Portugal) wist Spanje die wedstrijd ook te winnen.

Uiteindelijk speelde Spanje op 1 juli 2012 in het  NSK Olimpiejsky stadion in Kiev de finale tegen Italië wat La Roja met 0-4 wist te winnen waardoor Spanje voor de derde keer het UEFA Europees Kampioenschap voetbal wist te winnen.

Ga naar de inhoud