Gemeente Barcelona en Airbnb bereiken akkoord over verwijdering illegale accommodaties

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het is de gemeente Barcelona en de directie van Airbnb eindelijk gelukt om een akkoord te bereiken over het aanbod van illegale appartementen en kamers op de verhuurwebsite. Zoals bekend liggen de Catalaanse gemeente en het Amerikaanse bedrijf al jaren met elkaar in de clinch over het aanbod van accommodaties die volgens de gemeente niet geschikt zijn voor de verhuur. Airbnb werd al meerdere keren op de vingers getikt door de gemeente waarbij ook boetes werden gegeven tot 600.000 euro.

Terwijl veel inwoners van de stad Barcelona steeds minder trek hebben in de miljoenen toeristen die jaarlijks hun stad bezoeken en het toerisme voor de Barcelonezen inmiddels het grootste probleem is geworden, probeert de gemeente Barcelona het aantal verhuurobjecten die via websites zoals Airbnb en Homeaway worden aangeboden in te perken.

In de overeenkomst die de gemeente en het verhuurbedrijf nu bereikt hebben staat dat indien de gemeente illegale, niet geregistreerde en niet belastingbetalende accommodaties vindt op de website, Airbnb deze meteen zal verwijderen. Het is de gemeente al langer een doorn in het oog dat er duizenden appartementen en kamers te huur zijn die niet voldoen aan de gemeentelijke eisen en voorschriften zodat onder andere de veiligheid van de huurders gewaarborgd is.

Deze woensdag werd het akkoord tussen beide partijen na maanden van onderhandeling dan eindelijk bereikt waarna Airbnb dus beloofd de door de gemeente aangegeven illegale accommodaties en verhuurders “zo snel mogelijk” te verwijderen van de website. De gemeente heeft reeds aangegeven dat ze volgende week een eerste lijst zullen geven van accommodaties die verwijderd dienen te worden. Het gaat hier nu al om meer dan 500 illegale accommodaties maar er zullen er nog honderden meer volgen de komende weken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

2
Reageer op dit artikel

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.