Gemeente Barcelona en Airbnb bereiken akkoord over verwijdering illegale accommodaties

Gemeente Barcelona en Airbnb bereiken akkoord over verwijdering illegale accommodaties

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het is de gemeente Barcelona en de directie van Airbnb eindelijk gelukt om een akkoord te bereiken over het aanbod van illegale appartementen en kamers op de verhuurwebsite. Zoals bekend liggen de Catalaanse gemeente en het Amerikaanse bedrijf al jaren met elkaar in de clinch over het aanbod van accommodaties die volgens de gemeente niet geschikt zijn voor de verhuur. Airbnb werd al meerdere keren op de vingers getikt door de gemeente waarbij ook boetes werden gegeven tot 600.000 euro.

Terwijl veel inwoners van de stad Barcelona steeds minder trek hebben in de miljoenen toeristen die jaarlijks hun stad bezoeken en het toerisme voor de Barcelonezen inmiddels het grootste probleem is geworden, probeert de gemeente Barcelona het aantal verhuurobjecten die via websites zoals Airbnb en Homeaway worden aangeboden in te perken.

In de overeenkomst die de gemeente en het verhuurbedrijf nu bereikt hebben staat dat indien de gemeente illegale, niet geregistreerde en niet belastingbetalende accommodaties vindt op de website, Airbnb deze meteen zal verwijderen. Het is de gemeente al langer een doorn in het oog dat er duizenden appartementen en kamers te huur zijn die niet voldoen aan de gemeentelijke eisen en voorschriften zodat onder andere de veiligheid van de huurders gewaarborgd is.

Deze woensdag werd het akkoord tussen beide partijen na maanden van onderhandeling dan eindelijk bereikt waarna Airbnb dus beloofd de door de gemeente aangegeven illegale accommodaties en verhuurders “zo snel mogelijk” te verwijderen van de website. De gemeente heeft reeds aangegeven dat ze volgende week een eerste lijst zullen geven van accommodaties die verwijderd dienen te worden. Het gaat hier nu al om meer dan 500 illegale accommodaties maar er zullen er nog honderden meer volgen de komende weken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.