Het is nog nooit zo warm geweest in Spanje met een nieuw hitterecord van 47,3 graden (2017)

Oeps ... foto ontbreekt!

Het is nog nooit zo warm geweest in Spanje met een nieuw hitterecord van 47,3 graden (2017)

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna heel Spanje zweet tijdens de tweede officiële hittegolf deze zomer. Vooral de regio’s langs de Middellandse Zee zoals Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia, Andalusië en ook de Balearen hebben te maken met recordbrekende temperaturen. Deze donderdag werd zelfs het all-time record van heel Spanje verbroken met 47,3 graden, slechts een tiende graad meer dan het oude record van 1994.

Op 4 juli 1994 werd bij het observatorium Alfonso X el Sabio in Murcia de hoogste temperatuur ooit gemeten (sinds dat men het meet) van Spanje met 47,2 graden. Deze donderdag 13 juli 2017 heeft men dit oude hitterecord verbroken nadat het kwik naar 47,3 graden steeg in de gemeente Montoro in de provincie Córdoba in Andalusië. Dat gebeurde zelfs niet eens op het heetste moment van de dag maar om 17.10 uur ‘s-middags waarmee dat moment de geschiedenisboeken is ingegaan als warmste moment ooit in Spanje. Op 23 juli 1995 kwam de stad Córdoba al eens dicht bij het oude record toen het 46,6 graden werd, net zoals die dag in Sevilla.

Toevoeging: Er zijn meldingen dat op 11 juli 1873 in Sevilla temperaturen zijn gemeten boven de 49,8 graden. Het probleem is echter dat dit niet 100% bewezen is, de apparatuur niet toereikend was en de temperatuur gemeten werd in de klokkentoren van de kathedraal.

De dag daarvoor op woensdag werd in de stad Granada ook al een record verbroken nadat het kwik daar naar 45,5 graden steeg en ook andere gemeenten die dag hoge temperaturen registreerden. Zo steeg het kwik in Barriaga (Córdoba) naar 45 graden, in La Roda de Andalucia (Sevilla) naar 44,4 graden, in Loja (Granada) naar 43,8 graden en werd er een temperatuur van 43,3 graden gemeten in Antequera (Málaga) en bij het vliegveld van Córdoba.

Vrijdag

Ook op vrijdag worden er extreem hoge temperaturen verwacht in grote delen van Spanje zoals 45,7 graden in Córdoba, 45,4 graden in Andújar (Jaén), 44,2 graden in Écija (Sevilla) en 44,7 graden in Linares (Jaén). Deze temperaturen zijn volgens de Spaanse weerdienst 7 tot 10 graden hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar in deze delen van het land.

Weekend

Ook dit weekend zal het nog goed warm zijn in zuid Spanje waarbij de temperaturen weer kunnen oplopen tot boven de 40 graden op sommige plaatsen zoals in de provincie Córdoba, Jaén, Sevilla en Granada. Het is echter ook erg warm in de deelstaten Murcia en de Comunidad Valenciana terwijl het op de Balearen en in Catalonië iets koeler zal worden.

Over het algemeen gaan de temperaturen naar beneden in alle regio’s maar zal dat in het noordoosten en zuidoosten van Spanje meer te merken zijn dan in het zuiden en zuidwesten van het land. Naar alle waarschijnlijkheid zal de zinderende hittegolf zondag voorbij zijn waarna de temperaturen geleidelijk weer gaan dalen naar de normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Ga naar de inhoud