Het is nog nooit zo warm geweest in Spanje met een nieuw hitterecord van 47,3 graden (2017)

Plaatsen met de hoogste temperaturen van Spanje
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bijna heel Spanje zweet tijdens de tweede officiële hittegolf deze zomer. Vooral de regio’s langs de Middellandse Zee zoals Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia, Andalusië en ook de Balearen hebben te maken met recordbrekende temperaturen. Deze donderdag werd zelfs het all-time record van heel Spanje verbroken met 47,3 graden, slechts een tiende graad meer dan het oude record van 1994.

Op 4 juli 1994 werd bij het observatorium Alfonso X el Sabio in Murcia de hoogste temperatuur ooit gemeten (sinds dat men het meet) van Spanje met 47,2 graden. Deze donderdag 13 juli 2017 heeft men dit oude hitterecord verbroken nadat het kwik naar 47,3 graden steeg in de gemeente Montoro in de provincie Córdoba in Andalusië. Dat gebeurde zelfs niet eens op het heetste moment van de dag maar om 17.10 uur ‘s-middags waarmee dat moment de geschiedenisboeken is ingegaan als warmste moment ooit in Spanje. Op 23 juli 1995 kwam de stad Córdoba al eens dicht bij het oude record toen het 46,6 graden werd, net zoals die dag in Sevilla.

Toevoeging: Er zijn meldingen dat op 11 juli 1873 in Sevilla temperaturen zijn gemeten boven de 49,8 graden. Het probleem is echter dat dit niet 100% bewezen is, de apparatuur niet toereikend was en de temperatuur gemeten werd in de klokkentoren van de kathedraal.

De dag daarvoor op woensdag werd in de stad Granada ook al een record verbroken nadat het kwik daar naar 45,5 graden steeg en ook andere gemeenten die dag hoge temperaturen registreerden. Zo steeg het kwik in Barriaga (Córdoba) naar 45 graden, in La Roda de Andalucia (Sevilla) naar 44,4 graden, in Loja (Granada) naar 43,8 graden en werd er een temperatuur van 43,3 graden gemeten in Antequera (Málaga) en bij het vliegveld van Córdoba.

Vrijdag

Ook op vrijdag worden er extreem hoge temperaturen verwacht in grote delen van Spanje zoals 45,7 graden in Córdoba, 45,4 graden in Andújar (Jaén), 44,2 graden in Écija (Sevilla) en 44,7 graden in Linares (Jaén). Deze temperaturen zijn volgens de Spaanse weerdienst 7 tot 10 graden hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar in deze delen van het land.

Weekend

Ook dit weekend zal het nog goed warm zijn in zuid Spanje waarbij de temperaturen weer kunnen oplopen tot boven de 40 graden op sommige plaatsen zoals in de provincie Córdoba, Jaén, Sevilla en Granada. Het is echter ook erg warm in de deelstaten Murcia en de Comunidad Valenciana terwijl het op de Balearen en in Catalonië iets koeler zal worden.

Over het algemeen gaan de temperaturen naar beneden in alle regio’s maar zal dat in het noordoosten en zuidoosten van Spanje meer te merken zijn dan in het zuiden en zuidwesten van het land. Naar alle waarschijnlijkheid zal de zinderende hittegolf zondag voorbij zijn waarna de temperaturen geleidelijk weer gaan dalen naar de normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.