skip to Main Content
Het is nog nooit zo warm geweest in Spanje met een nieuw hitterecord van 47,3 graden (2017)

Het is nog nooit zo warm geweest in Spanje met een nieuw hitterecord van 47,3 graden (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Bijna heel Spanje zweet tijdens de tweede officiële hittegolf deze zomer. Vooral de regio’s langs de Middellandse Zee zoals Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia, Andalusië en ook de Balearen hebben te maken met recordbrekende temperaturen. Deze donderdag werd zelfs het all-time record van heel Spanje verbroken met 47,3 graden, slechts een tiende graad meer dan het oude record van 1994.

Op 4 juli 1994 werd bij het observatorium Alfonso X el Sabio in Murcia de hoogste temperatuur ooit gemeten (sinds dat men het meet) van Spanje met 47,2 graden. Deze donderdag 13 juli 2017 heeft men dit oude hitterecord verbroken nadat het kwik naar 47,3 graden steeg in de gemeente Montoro in de provincie Córdoba in Andalusië. Dat gebeurde zelfs niet eens op het heetste moment van de dag maar om 17.10 uur ‘s-middags waarmee dat moment de geschiedenisboeken is ingegaan als warmste moment ooit in Spanje. Op 23 juli 1995 kwam de stad Córdoba al eens dicht bij het oude record toen het 46,6 graden werd, net zoals die dag in Sevilla.

Toevoeging: Er zijn meldingen dat op 11 juli 1873 in Sevilla temperaturen zijn gemeten boven de 49,8 graden. Het probleem is echter dat dit niet 100% bewezen is, de apparatuur niet toereikend was en de temperatuur gemeten werd in de klokkentoren van de kathedraal.

De dag daarvoor op woensdag werd in de stad Granada ook al een record verbroken nadat het kwik daar naar 45,5 graden steeg en ook andere gemeenten die dag hoge temperaturen registreerden. Zo steeg het kwik in Barriaga (Córdoba) naar 45 graden, in La Roda de Andalucia (Sevilla) naar 44,4 graden, in Loja (Granada) naar 43,8 graden en werd er een temperatuur van 43,3 graden gemeten in Antequera (Málaga) en bij het vliegveld van Córdoba.

Vrijdag

Ook op vrijdag worden er extreem hoge temperaturen verwacht in grote delen van Spanje zoals 45,7 graden in Córdoba, 45,4 graden in Andújar (Jaén), 44,2 graden in Écija (Sevilla) en 44,7 graden in Linares (Jaén). Deze temperaturen zijn volgens de Spaanse weerdienst 7 tot 10 graden hoger dan wat normaal is voor de tijd van het jaar in deze delen van het land.

Weekend

Ook dit weekend zal het nog goed warm zijn in zuid Spanje waarbij de temperaturen weer kunnen oplopen tot boven de 40 graden op sommige plaatsen zoals in de provincie Córdoba, Jaén, Sevilla en Granada. Het is echter ook erg warm in de deelstaten Murcia en de Comunidad Valenciana terwijl het op de Balearen en in Catalonië iets koeler zal worden.

Over het algemeen gaan de temperaturen naar beneden in alle regio’s maar zal dat in het noordoosten en zuidoosten van Spanje meer te merken zijn dan in het zuiden en zuidwesten van het land. Naar alle waarschijnlijkheid zal de zinderende hittegolf zondag voorbij zijn waarna de temperaturen geleidelijk weer gaan dalen naar de normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. De zomers zullen steeds warmer worden de komende jaren, dat is goed nieuws en zal ongetwijfeld nog meer toeristen aantrekken die willen genieten van het lekkere Spaanse zomerweer.

  1. Warmer is dus eigenlijk slecht nieuws. Hoe warmer, hoe minder regen hoe minder water. Meer toeristen houdt ook in meer water en dat is er dan niet. Als dit zo doorgaat dan worden delen van spanje weer woestijn

   1. Als het te heet wordt blijven de toeristen ook weg op den duur maar gaat wel het energie verbruik omhoog met alle aircos die op volle toeren draaien. Door de klimaat verandering wordt het dus ook steeds droger (warmer = meer verdamping en tegelijk minder regen). Verder verwacht men dat de gemiddelde temperatuur van de Middelandse zee sneller stijgt dan die van de Oceanen wat er ook aan toe bijdraagt dat dat ecosysteem gaat veranderen en een direct gevolg kan weer zijn dat er in het najaar en winter juist meer en vooral zwaardere regenbuien zijn te verwachten met alle schade en erosie van dien wat ook weer bijdraagt aan de ontbossing en woestijnvorming. Ook zullen er door de droogte steeds meer bossen verdwijnen (ook door de groter kans op bosbranden) die het effect ook weer versterken. Alles bij elkaar moeten we dus helemaal niet blij zijn met die hogere temperaturen. Spanje als land van de toerist zit daar echt niet op te wachten. Meer ellende dan genot…..

   2. Als het te heet wordt blijven de toeristen ook weg op den duur maar gaat wel het energie verbruik omhoog met alle airco’s die op volle toeren draaien.

   3. Zopas een artikel gelezen, binnen 50 a 60 jaar zal de temperatuur in geheel Zuid Spanje elke dag boven de 45 graden uitkomen en zal er woestijnvorming en een chronisch gebrek aan water zijn. Dus pech voor de volgende generaties Spanjaarden en een toevloed van klimaatvluchtelingen naar Noord Europa.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken