Hittegolf zorgt voor meer verkoop airco’s en ventilatoren in Spanje

Hittegolf zorgt voor meer verkoop airco’s en ventilatoren in Spanje
Beeld: Canva

Hittegolf zorgt voor meer verkoop airco’s en ventilatoren in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Met temperaturen die boven de 45 graden stijgen overdag en waarbij het ook ‘s nachts niet kouder wordt dan 25 graden op sommige plaatsen, is het logisch dat de inwoners van bepaalde gebieden in Spanje op zoek zijn naar verkoeling. Met de stijging van de temperaturen stijgt ook de vraag naar tweedehands airconditioningsystemen en ventilatoren, aldus de website Milanuncios.

Volgens de beheerder van het Spaanse elektriciteitsnetwerk Red Eléctrica de España (REE) was er woensdag om 14.18 uur een vraag naar 38.248 MW aan elektriciteit in Spanje, dat is hoger dan het oude record van 37.926 MW op 19 januari dit jaar. Vergeleken met dezelfde dag in 2021 steeg de vraag naar elektriciteit met 14%. Toch blijft de vraag nog steeds onder het all-time record van 45.450 MW tijdens de koudegolf op 17 december 2017.

Vanwege de hitte in Spanje steeg op de website Milanuncios, zeg maar zoiets als Nederlandse Marktplaats, de vraag naar tweedehands airconditioningsystemen en ventilatoren dan ook enorm met respectievelijk 24% en 23%. Er werd 163.000 keer gezocht op de termen ‘aires acondicionados’ en ‘ventiladores’ waarbij er ook 7.700 nieuwe advertenties in deze categorie werden geplaatst. Er werd 490.000 keer gekeken naar advertenties met airco’s en ventilatoren.

Ook in de winkels in Spanje zoals de bouwmarkten, warenhuizen en grote supermarkten, is een grote vraag naar airco’s en ventilatoren waardoor er op sommige plaatsen geen exemplaren meer te koop zijn. Meer gebruik van de airco’s en ventilatoren is een goed idee om in huis af te koelen maar de elektriciteitsrekening schiet wel omhoog. En dat is vervelend met de huidige elektriciteitsprijzen zoals op woensdag 311,15 euro per MWh.

Ga naar de inhoud