Spaanse Guardia Civil politie zoekt meer vrouwelijke agenten

Spaanse Guardia Civil politie zoekt meer vrouwelijke agenten
Beeld: @guardiacivil / twitter

Spaanse Guardia Civil politie zoekt meer vrouwelijke agenten

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Guardia Civil politie is op zoek naar vrouwelijke collega’s en is een speciale campagne gestart om vrouwen aan te moedigen zich op te geven om politieagent te worden in Spanje. De Guardia Civil heeft 30% van alle beschikbare plaatsen gereserveerd voor vrouwen. Er zijn 1.671 plaatsen gereserveerd voor vrouwelijke agenten dit jaar. 

De Guardia Civil heeft circa 82.000 agenten in dienst waarvan slechts 8,6% of 6.655 vrouw zijn tegenover circa 76.000 mannelijke agenten. Het is daarmee de instelling van de Spaanse staatsveiligheid die de minste vrouwen in dienst heeft, veel minder dan bijvoorbeeld de Policía Nacional met 13% vrouwen of de militaire strijdkrachten met 12,8% vrouwen.

En dat is opvallend want vrouwen mogen de afgelopen 30 jaar sinds 1988 al politieagent worden bij de Guardia Civil. Tijdens het 125-jarige bestaan van de Guardia Civil dat in 2022 gevierd wordt, zijn er meer dan gemiddeld vrouwen agent geworden, met 331 vrouwen tot nu toe terwijl dat gemiddeld rond de 200 ligt. Voor dit jaar zijn er 1.671 plaatsen gereserveerd voor vrouwen dus de quota is nog niet gehaald.

Met de social media campagne #EligeGuardiaCivil op Instagram en TikTok probeert de Guardia Civil jonge vrouwen aan te moedigen om agent te worden bij de Guardia Civil. De kandidaten moeten tussen de 18 en 40 jaar oud zijn, de Spaanse nationaliteit hebben, beschikken over een rijbewijs, geen strafblad hebben en moeten minimaal 1,55 meter lang zijn. Aanmelden kan nog tot en met 19 juli via deze website.

Ga naar de inhoud