Waarom is een baan bij Mercadona zo geliefd in Spanje? salaris, flexibiliteit of de extra’s

Waarom is een baan bij Mercadona zo geliefd in Spanje? salaris, flexibiliteit of de extra's
Beeld: Talent Portugal / web

Waarom is een baan bij Mercadona zo geliefd in Spanje? salaris, flexibiliteit of de extra’s

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Mercadona, wie heeft die naam nou niet gehoord. Het is de grootste en populairste supermarktketen die, in tegenstelling tot Carrefour, Alcampo (beiden Frans), Aldi en Lidl (beiden Duits), 100% Spaans is. Het is daarnaast ook de meest geliefde supermarktketen en zelfs bedrijf om bij te werken, meer geliefd dan Google en Inditex. Maar wat maakt werken bij Mercadona nou zo interessant?

Uit een enquête van Merco Talento Universitario waar bijna 9.000 studenten aan mee deden, is gebleken dat Mercadona het meest geliefde bedrijf is om bij te werken. Mercadona is het bedrijf met de beste reputatie van Spanje wat betekent dat men liever kiest voor een baan bij de Spaanse supermarktketen dan bij Inditex (o.a. Zara, Zara Home, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Massimo Dutti), IKEA, Telefonica of zelfs Google.

Maar waarom is Mercadona zo geliefd voor een baan? Een van de redenen is het salaris waarbij bekend is dat Mercadona haar personeel goed betaalt. Het basissalaris voor iemand die fulltime minder dan één jaar werkt is 1.425 euro bruto per maand (1.242 euro netto) wat 425 euro meer is dan het wettelijk minimumloon in Spanje. Naarmate je meer jaren bij Mercadona werkt stijgt ook het salaris tot een maximum van 1.929 euro bruto per maand (1.572 euro netto) voor iemand die 4 jaar of langer bij Mercadona werkzaam is, dat is 71% meer dan het wettelijk minimumloon in Spanje. Wat ook belangrijk is, is het feit dat elke werknemer een vast contract krijgt (contrato indefinido).

aantal jarenminder dan 1 jaarmeer dan 2 jaarmeer dan 3 jaarmeer dan 4 jaar
bruto/maand1.425 €1.565 €1.738 €1.929 €
netto/maand1.242 €1.313 €1.436 €1.572 €

Maar het in de supermarktwereld goede salaris is niet de enige reden dat men het liefst bij Mercadona werkt. Alle werknemers krijgen aan het eind van het jaar een deel van de nettowinst die het bedrijf heeft gemaakt om zo de inzet van het personeel te belonen. Over het jaar 2021 werd, ondanks minder winst, toch 375 miljoen euro verdeeld onder de 96.000 werknemers in Spanje en Portugal.

Andere redenen zijn onder andere de flexibiliteit wat betreft werkuren en intensieve werkdagen in de supermarkten en logistieke centra wat de balans tussen werk en privé vergemakkelijkt. Dat is met name voordelig voor de werknemers met minderjarige kinderen.

Een andere reden is dat een werknemer bij Mercadona geen ervaring of een speciale studie nodig heeft. Toekomstige werknemers moeten een basisonderwijs hebben gehad, moeten minimaal 18 jaar zijn, moeten het liefst wonen in dezelfde plaats waar de baan wordt aangeboden en moeten bereid zijn om van maandag tot en met zaterdag in de ochtend, middag of avond te werken (traditiegetrouw is de Mercadona op zondag gesloten, behalve in de zomermaanden in toeristische gemeenten en na feestdagen). Verder moet je in teamverband kunnen en willen werken.

Verder wordt een baan bij Mercadona gewaardeerd omdat het baanzeker is. Een werknemer is zeker van de baan want de Mercadona zal er altijd zijn. Sterker nog, elk jaar komen er tientallen nieuwe supermarkten bij waarbij het huidige aantal van 1.662 eigen winkels in Spanje en Portugal steeds groter wordt.

Ga naar de inhoud