Marbella zoekt 200 vrijwilligers om schildpadeieren te beveiligen

Marbella zoekt 200 vrijwilligers om schildpadeieren te beveiligen
Beeld: @AAMM_And / twitter

Marbella zoekt 200 vrijwilligers om schildpadeieren te beveiligen

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een dikkopschildpad (in het Spaans: tortuga boba) heeft een totaal van 60 eieren gelegd op het strand ‘Playa de Nueva Andalucía’ in de populaire kustplaats Marbella. Deze eieren gaan vierentwintig uur per dag beveiligd worden door vrijwilligers. Ze zijn op vrijdag 7 juli ontdekt door een voorbijganger.

Enkele dagen later werd door de associatie ProDunas een verzoek om hulp uitgestuurd waarin ze vragen om vrijwilligers die het nest willen beschermen. Op dit moment zijn er al honderd vrijwilligers, maar er is behoefte aan ten minste driehonderd vrijwilligers volgens ProDunas. 

Het strand is vrij klein en zit vol met zomergasten in deze tijd van het jaar. Daarom is het nodig om de eieren persoonlijk te beschermen en bovendien is het gebied waar de eieren liggen ook afgezet door de gemeente nadat ze ontdekt werden. 

De schildpad heeft eigenlijk 69 eieren gelegd, maar negen eieren zijn uit het nest gehaald en verplaatst naar de dierentuin ‘Bioparc’ in Fuengirola om ze te kunnen bestuderen en de ontwikkeling te kunnen volgen. De rest van de eieren liggen nog steeds op de plek waar ze gevonden werden in hun natuurlijke omgeving in het zand. Hier zullen ze blijven liggen tot ze uitkomen. 

ProDunas laat weten dat het normaal gesproken tussen de 45 dagen en de 60 dagen duurt voordat ze uitkomen. Gedurende deze periode zullen ze vierentwintig uur per dag bescherming nodig hebben. Dit is niet alleen voor de strandgasten, maar ook omdat eieren vaak gestolen worden door stropers en dit wil de gemeente natuurlijk voorkomen. 

Het is een race tegen de klok om genoeg mensen te krijgen voor de bescherming van het nest. Op de website is een schema te vinden waar iedereen zich kan inschrijven om mee te helpen. De website is hier te vinden: Tortuga marina custodia 2023 | Asociación ProDunas Marbella

Ga naar de inhoud