Het verhaal van een Nederlands stel, een ongeluk en 11 honden in Galicië

Oeps ... foto ontbreekt!

Het verhaal van een Nederlands stel, een ongeluk en 11 honden in Galicië

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Dit is het verhaal van Suzanne Marks en Christ de Waal die samen met 11 honden en 4 katten een ongeval kregen met hun bestelbus op de AP-9 ter hoogte van de stad Pontevedra in Galicië. Het ongeval gebeurde op 2 augustus waarbij de bestelbus over de kop sloeg waarna de dieren werden opgenomen in een dierenasiel, een kat overleed terwijl een andere kat ontsnapte, aldus de krant La Voz de Galicia.

De 55-jarige Suzanne Marks lijdt aan multiple sclerose en wordt verzorgd door de 69-jarige Christ de Waal. Christ brengt in Nederland elke dag een bezoekje aan de alleenwonende Suzanne om haar te helpen en samen reizen ze in een bestelbus met hun huisdieren door Europa.

Maar op 2 augustus ging het op de AP-9 ter hoogte van de stad Pontevedra in noordwest Spanje verkeerd en sloeg de bestelbus meerdere keren over de kop om naast de snelweg tot stilstand te komen. Terwijl Suzanne en Christ in de bestelbus vastzaten en slechts lichtgewond raakten, wisten ze de ramen en deuren dicht te houden om te voorkomen dat de honden en katten uit de bestelbus zouden ontsnappen.

De 11 honden waren ongedeerd en werden door de politie meegenomen en ondergebracht in het dierenasiel Os Palleiros. Het Nederlandse stel slaagde erin om 2 van de 4 katten te redden terwijl 1 kat stierf bij het ongeval en 1 kat ontsnapte.

De honden verblijven in het dierenasiel in een afgescheiden ruimte van de rest van de honden omdat ze een ‘speciaal karakter’ hebben. Dat wil zeggen dat ze niet zo vriendelijk zijn naar andere personen maar compleet veranderen als Suzanne en Christ op bezoek komen, iets dat ze dagelijks doen totdat ze naar Nederland terug kunnen gaan.

Als Suzanne en Christ naar het dierenasiel rijden weten de honden dat hun baasjes eraan komen en worden ze wild. Eenmaal ter plaatse begint de vriendelijke strijd tussen de honden om een plaatsje te bemachtigen op en rond de rolstoel van Suzanne. 

Christ verteld aan de regionale krant dat hun ‘familie’ eerst niet zo groot was maar na een bezoek aan Portugal namen ze twee straathonden op die al snel zes puppies ter wereld brachten waardoor plots hun roedel met 8 dieren toenam.

Terwijl het stel wacht op de nieuwe bestelbus die door de Nederlandse verzekeringsmaatschappij naar Galicië is gestuurd, geven Suzanne en Christ aan Galicië niet te verlaten voordat hun ‘familie’ compleet is. Dat wil zeggen dat ze alle 11 honden en 3 katten die het ongeval overleefd hebben mee naar huis kunnen nemen. 

Suzanne en Christ zijn nog op zoek naar de bij het ongeval verdwenen kat en gaan regelmatig terug naar de plaats van het ongeval en overal in de buurt posters hebben opgehangen.

Ga naar de inhoud